Местан: Това правителство превърна Шенген в химера

Местан: Това правителство превърна Шенген в химера
Лютви Местан също се включи в разискванията по вота на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резултат от управлението на това правителство е прякото политическо последствие за страната, че Шенген се превръща в химера, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

„Очаквахме стратегическата цел да е Шенген. Резултат на управлението на това правителство е прякото политическо последствие за страната, че Шенген се превръща в химера. Това е темата на днешния вот“, каза Местан по време на разискванията по петия вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов, предаде агенция „Фокус“.

По думите му всяко правителство досега е реализирало някаква стратегическа цел – това на Иван Костов, правителството на НДСВ и ДПС осигурили членство на България в НАТО.

Правителството на БСП пък осигурило членството в Европейския съюз.

„Като съвносители на вота на недоверие отговаряме на внушенията, че едва ли не свързваме вота с терористичния атентат в Бургас – не, нито е повод за вота на недоверие. Да се откажем от вота заради този атентат, означава, че той е успял, защото може да измести дневния ред на политиката в България“, каза още Лютви Местан.

„В ДПС безусловно споделяме тезата, че в борбата с тероризма не е възможно да има държави, които да се осмислят като острови на сигурността. Това, че никой не е застрахован, не снема отговорността на управляващите за балансирана външна и вътрешна политика. Атентатът поставя различни въпроси – пробив в системата на сигурността или случайно стечение на обстоятелствата, налага ли се преосмисляне на компетентностите. За сигурност България заделя средства от БВП в размер, който поставя страната на едно от първите места в Европа. Какви са обаче резултатите от тези финансови средства?“, запита Местан.

„Остава мониторингът за неопределено време. Не се прикриват дефицитите на управлението. Личи паралелната политическа орбита, в която България е въвлечена – орбита от влияние в съдебната система, отсъствие на системна борба с корупцията по високите етажи. Поставя се под въпрос самата демокрация. България се отдалечава от Европа, при нейното управление България се деевропеизира. ЕК не иска повече да оценява това управление, ще оцени следващо, защото не вярва в ресурсите на това правителство да се самокоригира“, посочи още зам.-председателят на ДПС.

„Две от общо пет години се отнасят за Тройната коалиция, не е основание да се подмени субектът на отговорността. Не се притесняваме да кажем – Тройната коалиция остави в наследство механизма за сътрудничество и проверка, но нали вие дойдохте на власт с обещание, разширихте и задълбочихте... Вотът е за новите критики в доклада, за които отговорността е само ваша“, обърна се той към ГЕРБ.

„Отговорността е на всички, тя не се маха с напускане от залата. България има нужда от компетентно правителство на европейската визия, европейските правила“, заключи Лютви Местан.

#тройната коалиция #ЕК #Европа #атентат #Бургас #БСП #Европейския съюз #НАТО #НДСВ #Иван Костов #Бойко Борисов #премиер #Шенген #ГЕРБ #вот на недоверие #ДПС #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »