Авиобаза "Граф Игнатиево" се сдоби с параклис в присъствието на президента

Авиобаза "Граф Игнатиево" се сдоби с параклис в присъствието на президента
Президентство
A A+ A++ A

Днес е ден на вярата, която ни завещаха нашите ветерани и учители от поколенията, които градяха реактивната авиация и щурмуваха звуковата бариера, на героите, които прославиха България по времето на Балканската война, и тези, които яростно бранеха небето над София. Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево“ по време на откриването и освещаването на параклис „Св. Вмчк. Мина“.

„В днешния паметен ден на това свято място, от което започва военният суверенитет на България, тази вяра най-сетне има своя храм“, подчерта в обръщението си държаният глава, като посочи, че със съграждането и освещаването на параклиса военнослужещите от базата получават духовна закрила и подкрепа. „Нека този храм да дава сила и вяра на българските летци, които носят на плещите си огромната отговорност да пазят небето на България, като се справят с неимоверните трудности и с убийствено малкия нальот, който тегне като прокоба вече дълги години, за да се връщат те с победа след всеки полет“, подчерта в словото си държавният глава.

Президентът Радев беше категоричен, че инженерно-техническият състав на военното формирование ежедневно извършва подвиг като продължава да осигурява изправна и надеждна техника в условията на недоимък. „Надявам се този параклис да даде вярата, че тази база най-накрая ще има нови и модерни самолети, които заслужава, и вяра на семействата да очакват завръщането на своите близки след полети“, допълни Румен Радев.

Президентът посочи, че благодарение на новия храм паметта на онези, които не са се завърнали от полет, няма да изтлее. „Военната авиация е трудно и опасно призвание, в което вярата в собствените сили, в човека до теб, в правотата на каузата, са в основата на всичко“, заяви в словото си държавният глава и призова всеки, който пристъпва прага на Авиобаза „Граф Игнатиево“, да работи с всеотдайност за България.

В словото си президентът се обърна с думи на благодарност към командването на авиобазата, за тяхната подкрепа в реализацията на идеята. „Гордея се с вас“, заяви пред личния състав президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

По време на тържественото събитие пловдивският митрополит Николай освети новоизградения храм, а сред присъстващите бяха командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров, генерали и офицери от Въоръжените сили, ветерани и семейства на военнослужещи.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »