Македония започва преговори за членство в ЕС след 11 месеца

Македония започва преговори за членство в ЕС след 11 месеца
Pixabay
A A+ A++ A

Македония стартира процеса на скрининг за подготовка на началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, които се очаква да започнат през юни следващата година. За главен преговарящ е назначен вицепремиерът по евроинтеграцията Буяр Османи, а за технически преговарящ съветникът на премиера Боян Маричич. Решението бе взето на вчерашното заседание на правителството, на което присъства и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, с чиято визита в Скопие официално бе поставено началото на скрининга, предаде БГНЕС.

"Скринингът" всъщност представлява процес на аналитичен преглед на цялостното европейско законодателство, което се прилага в процеса на преговорите за присъединяване. Всяка държава, която е станала член на ЕС, е преминала през този процес. Става дума за над 100 000 страници на европейското законодателство и огромен брой технически стандарти с участието на десетки институции на ЕС и стотици институции в страната с около 1 000-2 000 национални експерти. Обикновено процеса във всичките му етапи може да продължи от една до две години и е унифициран за всички страни.

Премиерът Зоран Заев заяви на пресконференция с Хан, че преговорите с ЕС са историческа задача и основен приоритет. „Установихме обща динамика на преговорите, като установихме структурата им от наша и от тяхна страна. Днес Хан представи основния план за скрининг и направихме заключения“, отбеляза Заев.

Докладчикът за Македония в ЕП Иво Вайгъл подчерта, че този ключов исторически момент за Македония трябва да бъде оценен като първата конкретна стъпка към членство в ЕС. „Това не е формалност, това е съдържателен шанс за прогрес. Членството в ЕС и НАТО е историческа възможност за Македония. Няма да има втори шанс“, каза Вайгъл, поздравявайки министър-председателите на двете страни за постигнатото споразумение.

Съгласно предишния опит на страните, които са преминали през този процес, главите 23 (Правосъдие и основни права) и 24 (Правосъдие, свобода и сигурност) са най-чувствителни. Най-обемни се разделите 11 (Селско стопанство и развитие на селските райони), 12 (Безопасност на храните, ветеринарна и фитосанитарна политика), 27 (Околна среда), а предизвикателство ще бъдат и глави 1 (Свободно движение на стоки), 8 (Политика на конкуренция) 19 (Социална политика и заетост). Има общо 35 глави, но само 33 имат специфично европейско законодателство. Глава 34 е за определяне на институционалните въпроси, а глава 35 е за "всичко останало", което не е обхванато от стандартните 33 глави.

Според новата практика на Европейската комисия в преговорите първи се отварят глави 23 и 24, които се счита за най-чувствителни и "уязвими".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"