В МТСП приеха концепцията за новия Закон за социалните услуги

В МТСП приеха концепцията за новия Закон за социалните услуги
МТСП
A A+ A++ A

Работната група към Министерството на труда и социалната политика за подготовка на Закона за социалните услуги одобри с голямо мнозинство проекта на концепция на нормативния акт. Днешното заседание беше председателствано от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Концепцията беше публикувана на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика www.mlsp.government.bg и на правителствения портал www.strategy.bg в периода 08.06 - 07.07.2018 г. Концепцията беше широко обсъдена на регионално ниво.

Получиха се много мнения и предложения, които бяха обобщени от работната група. Концепцията има за цел да изведе основните насоки на бъдещата нормативна промяна в областта на социалните услуги. Съгласно документа новата правна регламентация ще бъде развита в контекста на три основни цели: достъпност на социалните услуги, качество и ефективност на социалните услуги, интегрираност на подкрепата.

Концепцията предлага визията по основните въпроси, които ще бъдат регламентирани в Закона за социалните услуги и подзаконовата уредба към него. Сред тях са същността и основните характеристики на социалните услуги, видовете доставчици, оценката на потребностите от социални услуги, както и въпроси, свързани със създаването, планирането, предоставянето, финансирането, договарянето/възлагането, контрола и мониторинга на социалните услуги.

Следващата стъпка е изготвянето на текстове на Закона за социалните услуги, чийто проект трябва да бъде финализиран до 15 октомври.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"