Македония не е в опасност, смятат експерти в Скопие

Македония не е в опасност, смятат експерти в Скопие
Сигурността на Македония не е в опасност, според експерти и политици в Скопие. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На този етап няма опасност за сигурността на страните от Югоизточна Европа, и по-специално за Балканите и Македония, според участниците в Балканския форум за сигурност, който се състоя в Скопие.

Няма опасност от война и агресия, но съществуват асиметрични рискове, които трябва да получат адекватен отговор както от всяка една държава поотделно, така и от всички страни заедно, смятат македонските експерти, предаде БГНЕС.

Според тях Македония трябва да изгради „умна защита“, което означава сътрудничество, помощ и подкрепа за по-добри условия за сигурност.

Участниците в дискусията смятат, че последните събития в Косово, включително и това с изгарянето на македонския национален флаг в Качаник, Южно Косово, не трябва да създават обща картина за сигурността на Западните Балкани и Югоизточна Европа, а са действия на изолирани екстремисти.

„Аз не очаквам тези събития да доведат до по-голяма нестабилност и да нарушат сигурността в региона. Страните от региона са готови да разрешат проблемите“, каза Благоя Марковски от Балканския форум за сигурност.

„В момента за Македония няма опасност, но тя трябва да бъде предпазлива. Страната трябва да работи сериозно върху вътрешната сигурност, което гарантира и външната й стабилност. Македония трябва да следи внимателно случващото се в региона и в по-далечни държави. Много бързо да реагира в новите ситуации“, смята от своя страна македонският политик от албански произход Ризван Сулеймани.

Според него последните събития в Косово са следствие от дълбоките процеси в Сърбия и региона.

„В Сърбия има три перманентни източници на криза, те не са политически, но имат огромно влияние върху политиката. Това са Сръбската православна църква, нереформираната бивша югоармия и разузнавателните служби, които са дълбоко вплетени в престъпния свят и индиректно влияят и извършват натиск върху официалните власти в Белград“, каза още Сулеймани, който е бивш зам.-министър на отбраната на Македония и директор на Института за политическо и мултикултурно обучение в Скопие.

Той смята, че трябва да се имат предвид и процесите, свързани с тежката икономическа криза в Гърция и тенденцията в ЕС да се създава съюз с първа, втора и трета скорост. Всичко това трябва да се анализира, за да разберем какви ще бъдат последствията за региона, каза още Селуймани.

„Всичко това може да има и някакви последствия за самата Македония и съседните държави, още повече че САЩ се прибират на собствена територия и се фокусират върху по-глобални въпроси като тези с Китай и Индия. В тази ситуация може да има опасност за региона за определен период от време, до идването на нови играчи, ако ситуацията остане неясна“, смята още Сулеймани.

Според него на този етап е много по-трудно Македония да спечели битката за членство в НАТО.

#етнически албанци #Западни Балкани #Сърбия #Косово #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »