Българският патриарх обеща помощ за признаването на Македонската църква

Българският патриарх обеща помощ за признаването на Македонската църква
Българска патриаршия
A A+ A++ A

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, предаде БГНЕС. „Ще се молим Бог да бъде нашият помощник в това добро начинание! Ние обичаме братята македонци и с тях ще бъдем радостни и честиви! За много години!“, каза българският патриарх Неофит, отговаряйки на въпрос на БГНЕС как ще подпомогнем Вселенската патриаршия при разрешаването на въпроса с автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия.

Патриарх Неофит взе участие в тържествената литургия по случай празника на Света Марина, който се състоя в едноименния храм, който се намира в двора на Софийската митрополия. В храма се бяха събрали десетки богомолци. По случай празника Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави всички българи и ги призова: „Да обичат вярата си! Да обичат всички, които са възлюбени в Христа!“.

На днешния ден православната църква почита Света Марина. Тя е родена в Антиохия Писидийска и е била дъщеря на жрец идолопоклонник. Едва 16-годишна е била убита мъченически. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата й ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст. Имен ден на 17 юли имат Марин, Марина, Маринела. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »