Заев към Москва: Алтернатива на ЕС и НАТО за Македония няма

Заев към Москва: Алтернатива на ЕС и НАТО за Македония няма
vlada.mk
A A+ A++ A

Русия трябва да осъзнае, че Република Македония няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС и НАТО. Правителството ни иска не само да потвърди сътрудничеството, но и да го подобри. Това каза македонският премиер Зоран Заев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Македонският премиер коментира вчерашната реакция на посолството на Русия на изявлението му за финансиране на протестите в Македония от страна на някои руски бизнесмени, предаде БГНЕС.

„Само коментирам фактите и изявленията, които получих от докладите, с които се запознах. Целта на тези действия е да се прекратят приятелствата, които изграждаме“, посочи Заев. Той подчерта, че „всички, включително и в Русия, трябва да знаят, че за Република Македония не съществува друга алтернатива извън членството в НАТО и ЕС“. „Ние сме малка страна с приятели. Нашите перспективи имат по-големи шансове, ако нямаме неприятели. Това го доказахме със съседите си, правим това сега със страните от ЕС и НАТО, искаме да го направим с всички държави по света“, заяви Заев.

Вратите на Европейския съюз /ЕС/ са широко отворени за Република Македония. Това каза в Скопие еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан при старта на скрининг процеса и подготовката за започването на предприсъединителни преговори за членство в ЕС през юни 2019 година. "Вратата на ЕС е широко отворена благодарение на реформаторските приоритети, върху които работеше правителството през изминалата година. Това стана и благодарение на договорите на Република Македония с България и Гърция... Народът демонстрира съпротива и търпение. Вие се превърнахте в страна за пример и модел в региона. Показахте и на останалите как трябва да се решават двустранните проблеми", каза още Хан по време на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. Според еврокомисаря "договорът с Гърция допринася за мира, напредъка и стабилността, не само на Македония, но и на целия регион".

"Вие сами трябва да решите за бъдещето си. Това трябва да стане по един свободен и суверенен начин. Гражданите трябва да вземат окончателното решение. Да използват демократичното си право и да участват на предстоящия референдум", каза още той. Хан поздрави и получената показа от НАТО за присъединяването на Република Македония към Северноатлантическия пакт. Днес по време на правителственото заседание в Скопие кабинетът взе решение за започване на скрининг процеса и подготовката за започването на предприсъединителните преговори с ЕС. Основен преговарящ от македонска страна ще бъде вицепремиерът Буяр Османи. За техническите въпроси ще отговаря Боян Маричич.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"