Станишев: Подкопан е фундаментът на демокрацията в България

Станишев: Подкопан е фундаментът на демокрацията в България
След политическата воля, за която се говореше в първия доклад, да има все по-добри доклади, накрая на 5-ата година да отпадне самият механизъм, посочи Сергей Станишев.
A A+ A++ A

Фундаментът на демокрацията в България в подкопан заради неспособността да се спазва разделението на държавните власти, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дебатите по вота на недоверие.

Вотът на недоверие срещу кабинета „Борисов“ за „провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи“ беше внесен от 74 депутати от БСП и ДПС след публикуването на 5-годишния мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България в областта.

„Различен е и езикът на доклада, той е политически език, който показва, че докладът е писан с ясни политически оценки и последствия за България“, подчерта Сергей Станишев в пленарната зала, цитиран от БГНЕС.

Това е петото искане на недоверие към правителството на ГЕРБ, но предишният вот - за АЕЦ „Белене“, се провали, след като „Атака“ оттегли подписите си.

По думите на лидера на БСП този вот е заради доклада на ЕК и защото самият факт, че се удължава за неопределено време механизмът за сътрудничество и проверка, е провал на правителството на Бойко Борисов.

„Логично е след началните затруднения, след политическата воля, за която се говореше в първия доклад, да има все по-добри доклади, накрая на 5-ата година да отпадне самият механизъм. Водещи политически фигури от ГЕРБ заявяваха такова намерение, дори амбицията да отпадне механизмът след първата година от управлението“, посочи Сергей Станишев.

Според него слуховете от края на 2011 г., че кабинетът „Борисов“ нямал политическата подкрепа и доверието нито на държавите – членки на ЕС, нито на ЕК, са се оказали верни.

#Сергей Станишев #ГЕРБ #вот на недоверие #мониторингов доклад #БСП #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"