Държавата: Евтаназирането на животни в Ямболско няма да спира, ще има компенсации

Държавата: Евтаназирането на животни в Ямболско няма да спира, ще има компенсации
МЗХГ
A A+ A++ A

Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи заради случаи на чума в района. Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече разследване, за да се установи откъде чумата е влязла в страната. От вчера на място е земеделският министър Румен Порожанов по нареждане на премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Министърът обясни пред животновъдите, че евтанизирането се извършва в изпълнение на европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. Според него, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо.

На места жива верига и протест посрещнаха ветеринарите, които трябваше да евтаназират всички овце и кози на стопаните. Заради недоволството на земеделците се наложи лекарите да влизат във фермите с помощта на полиция.

Порожанов обяви пред животновъдите, че ще получат пари за всяко животно. Това обаче не внесе успокоение сред потърпевшите стопани. Въпреки, че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата имаше още от понеделник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им. Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера също излезе с партийна позиция по проблема като обяви, че посещението на Порожанов в засегнатите от чума по преживните животни райони е закъсняла. "Животните вече са избити, поминъкът на хората е отнет. Даваме си сметка, че когато тръгне опасна зараза, мерки трябва да се вземат. Но въпросите днес са повече от отговорите", посочи Нинова.

"Ще се срещнем със засегнатите стопани, с кметове, с европейските експерти, които пристигат в България, за да установим истината, да помогнем на хората от региона и да се потърси отговорност на виновните лица", подчерта тя. В София се проведе импровизиран протест пред Народното събрание в събота на хора, подкрепящи животновъдите. Те се заканиха днес да отидат и пред президентството, за да протестират.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"