Борисов: България не се меси във враждата на Израел и Иран

Борисов: България не се меси във враждата на Израел и Иран
Не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст. Израел е друго, категоричен е Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не се меси във враждата между Израел и Иран, защото е много уязвима, заяви премиерът Бойко Борисов по повод обвиненията на израелската държава.

„Не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго“, категоричен бе Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“.

Той даде съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, който е на посещение в България.

Преди Съвета на външните министри в понеделник Николай Младенов обяви, че България няма да „посочи с пръст“ като автор на атентата в Бургас групировката „Хизбула“ преди края на разследването въпреки твърденията на Израел.

Управляващите в Израел в лицето на премиера Бенямин Нетаняху, президента Шимон Перес, външния министър Авигдор Либерман и министъра на отбраната Ехуд Барак твърдят, че зад терористичната атака, при която загинаха шестима души, стоят Иран и „Хизбула“.

„Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата в Бургас“, заяви премиерът Бойко Борисов и призова за търпение, защото най-добрите в тази сфера в света работят по темата.

Според премиера България е малка страна със смесено население, с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали, увери той.

„Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този бюджет – многомилиарден“, заяви премиерът.

По думите му България не би искала да харчи милиарди за предотвратяване на такива инциденти.

Бойко Борисов изрази мнение, че атентатът – по начина, по който е извършен, няма как да бъде спрян.

„Няма организация в света, която на всеки, който се появи, да му тарашиш багажа“, заяви премиерът. Според него – и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки, а особено на място където „всички са по джапанки“.

Бойко Борисов предупреди критиците, предимно от опозицията, които говорят, че България не е сигурна външна граница на Шенген след атентата, че Шенгенското пространство може да се окаже ненадеждна граница за България.

#Бойко Борисов #Джон Бренън #терористична атака #Израел #България #Иран #Бургас #израелски туристи #Бенямин Нетаняху #Шимон Перес #Авигдор Либерман #Ехуд Барак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници