Издадоха българо-цигански речник

Издадоха българо-цигански речник
A A+ A++ A

 

Единственият в света Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес бе издаден в България. Това стана при представянето във Варна на 3-годишния труд на циганския писател Димитър Атанасов - Кабули (Доброжелателният).

Речникът от близо 600 страници е отпечатан в издателство „График“. В обемната и уникална книга има хиляди думи на повече от 600 години. Интересното е, че добре познатата у нас дума „мадара“ на ромски означава „Не се страхувай“. „Аапиида“ е лунен венец, „Азгъ`ни“ - любовчия, „Кеж“ - коприна, „Мас“ - плът. Само с начална буква „А“ в речника думите са 1415, а с „Б“– 1229.

На тематична кръгла маса „Ромската култура и език - пътеводител на ромите по пътя към Европа”, организирана от Народно читалище „Явин 2004” във Варна, бе представена и книгата на Кабули „Пуруша“. Тя съдържа приказки, притчи, разкази, мисли за циганите и вярата им в Бог.

Кабули е на 66 години, роден е във Варна. Досега е издал 4 книги. Той твърди, че ромите са на Балканския полуостров от повече от 1500 години, като причината е пътя на търговията, който те следват.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »