ЕВН заплаши да спре тока на ОЦК – Кърджали

ЕВН заплаши да спре тока на ОЦК – Кърджали
По-рано около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банката кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ЕВН заплашва да спре електрозахранването на ОЦК – Кърджали, заради натрупани дългове, съобщи икономическият директор на предприятието Валентин Манев.

Във вторник е планирано източването на 20 тона разтопен цинк, заложен в БНП Париба.

„Все още източването на течния цинк от пещите не е започнало, надеждите са токът да не бъде спрян и да бъде дадена отсрочка, защото без електрозахранване процедурата би била невъзможна“, обясни икономистът пред БГНЕС, без да се ангажира с експертно мнение.

„Без електрозахранване източването на пещите е невъзможно, до 6-7 часа металът се втвърдява. За ръчното източване са необходими 10-12 часа, трябва да работят поне два екипа, съдържанието на метала в двете съоръжения е около 50 тона“, поясни инженер-технологът в ОЦК Стефан Атанасов.

Той е лидерът на синдиката „Защита“, който организира протест във вторник сутринта. Тогава металурзите направиха жива верига, за да не допуснат 15-имата леяри до съоръженята, за да източат течния цинк.

Валентин Манев е изпратил спешни писма до НЕК и до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с настояване да съдействат да не бъде преустановено електрозахранването в 16:00 часа.

„В момента кореспондираме с всички институции, информираме областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, РИОСВ – Хасково, Гражданска защита. Те трябва да са наясно, че създаваме организация за източването на двете индукционни пещи, които са жизненоважни за бъдещето на комбината, ако има такова“, заяви още Валентин Манев.

Той е бил информиран многократно за трупащите се дългове към електроразпределителното дружество.

Срещата в понеделник между представители на електроразпределителното дружество ЕВН, на кредитора Първа инвестиционна банка (ПИБ) и на завода не е дала резултат.

„Задълженията към момента са в размер на 122 000 лв. ПИБ се настани в предприятието и си прибира залозите, може би именно банката трябва да се произнесе за бъдещето“, посочи икономическият директор на ОЦК – Кърджали.

Димитър Мингов, началник на цех „Електроснабдяване“ в завода, обясни, че спирането на тока гарантира замръзване на пещите и втвърдяване на течния цинк.

„ОЦК не може да функционира без пещите и течния метал, минимум 24 часа са необходими за нов пуск на процеса“, подчерта той.

Димитър Мингов е един от онези около 70 работници, ангажирани с поддържането на непрекъсваемия режим на пещите.

По-късно във вторник Стефан Атанасов смята да връчи писмените искания на синдиката „Защита“ на икономическия директор Валентин Манев. Сред тях основното е с парите от продажбата на цинка да бъдат изплатени поне по една заплата на работниците, които не са получавали пари от февруари.

Задълженията на собственика на ОЦК Валентин Захариев само за заплати на металурзите и администрацията надхвърлят много над 1,5 млн. лв., посочи Стефан Атанасов.

„Спрат ли тока, щем не щем, си отиваме от завода. В омагьосан кръг сме – работодателят не ни осигурява работа, заплати няма, енергото спира тока… До края на седмицата със сигурност всички останали около 180 работници ще напуснем и отиваме на борсата, а заводът ще бъде нарязан за скрап“, посочи Атанасов.

Според него днес е последната битка за оцеляването на комбината, от която никой, освен самите металурзи, не се интересува.

По-рано около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банката кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението.

#Валентин Захариев #цинк #електрозахранване #ток #ЕВН #Валентин Манев #Стефан Атанасов #ОЦК – Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"