Фирма с оборот от 74 000 лв. спечели търг за дървесина за 6,4 млн. лв.

Фирма с оборот от 74 000 лв. спечели търг за дървесина за 6,4 млн. лв.
Преработвателните предприятия търсят конкретен тип дървесина, а тези конкурси са едновременно за едра дървесина за мебели например, за целулозна дървесина и за дървесина за огрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Малка фирма с годишен оборот от няколко десетки хиляди лева и минимални печалби е спечелила търг за добив на дървесина на стойност поне 6,4 млн. лв. в Смолян.

Фирмата „Триманс“ ЕООД е победила конкурентите в търга, проведен от Южноцентралното горско предприятие през миналата седмица, съобщи директорът на предприятието Ботьо Арабаджиев пред „Дневник“.

Конкурсът бе с тайно наддаване и беше за добив на общо около 99 000 кубика разнородна дървесина (с различни приложения) от гори в 26 общини на територията на горското предприятие.

Финансовите критерии за участие в търга бяха много сериозни и породиха съмнения в дърводобивния и дървопреработвателен бранш, че целят ограничаване на конкуренцията.

Допреди търга всеки кандидат трябваше да е внесъл по 193 000 лв. гаранция. До 10 дни след подписването на договора спечелилата фирма пък трябва да внесе авансово 35% от цената – т.е. над 2,25 млн. лв. (според началната тръжна цена).

Тръжните книжа са били купени от 4 фирми, а само две са подали оферти – хартиеното предприятие „Монди Стамболийски“ и „Триманс“, обяви Ботьо Арабаджиев.

Офертата на „Монди Стамболийски“ обаче въобще не е била отворена, тъй като липсвала задължителната декларация, че кандидатът не е осъждан. Така е бил класиран другият кандидат – „Триманс“, обясни шефът на смолянското предприятие.

По думите на Ботьо Арабаджиев търговете за дървесина се правят с тайно наддаване, за да се избегнат уговорки между фирмите и да не се подават ниски оферти.

Въпреки това спечелилата фирма е предложила цена с едва 1200 лв. над началната - или 6 434 591 лв.

Според шефа на предприятието, печелившият кандидат е действаща фирма и в търга няма нередност.

По данните от търговския регистър, цитирани от „Дневник“, фирмата действително е работеща. Тя е регистрирана през 2008 г., когато все още не е упражнявала дейност. Най-големия си оборот е постигнала през 2011 г., когато приходите й са били 74 000 лв.

Приблизително толкова са били и разходите й, т.е. счетоводната печалба на фирмата е била минимална.

Управителят на фирмата Реджеп Кисьов не е бил открит за коментар в понеделник, за да обясни как „Триманс“ е успяла да осигури необходимите 2 445 107 лв. за участие в търга.

#Ботьо Арабаджиев #търг #дървесина #Смолян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"