Арабист: Някой иска да развали отношенията на България с Иран

Арабист: Някой иска да развали отношенията на България с Иран
Киряк Цонев прогнозира, че тепърва страната ни може да стане обект на още атаки. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Някой иска да развали отношенията между България и Иран, коментира арабистът Киряк Цонев обвиненията за атентата срещу израелски туристи в Бургас, но не посочи дали това е Израел.

Часове след терористичната атака Израел обяви, че зад нея стои радикалната ислямистка организация „Хизбула“, подкрепена от Иран.

В неделя премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел разполага с достоверна информация в подкрепа на обвиненията срещу шиитската групировка.

Киряк Цонев прогнозира, че тепърва страната ни може да стане обект на още атаки.

„Такива трагични инциденти често се използват с тясно политически цели на определени държави. Изказванията, преди да стане ясно какви са жертвите и извършителите, показват, че има такъв уклон“, обясни експертът по антитероризъм Николай Радулов пред bTV.

Той също отбеляза, че страната ни е застрашена, като посочи, че България е член на НАТО и ЕС.

Според Николай Радулов след атентата политиците трябва да стигнат до извода, че са необходими по-стабилни мерки за сигурност.

Шест дни след атентата продължават и догадките за самоличността на атентатора, взривил автобуса на Летище Бургас, за броя на организаторите на атаката, както и за версиите за произхода на взривното вещество.

„Самото поведение на сочения от МВР за терорист - мъжа от разпространените снимки от летището, показва, че е правил всичко възможно да бъде забелязан“, смята арабистът Киряк Цонев.

Според него така мъжът, заснет от видеокамерите на летището, може да е опитвал да отклони вниманието от истинските извършители на атентата.

Киряк Цонев допусна възможността информацията, подавана до медиите, да е грешна, за да не се пречи на разследването, а и да се успокоят хората.

Експертът по антитероризъм Николай Радулов пък не изключи взривът да е направен в България. По думите му, ако някой реши, винаги може да си набави взривни вещества в България, защото от оръжейните заводи можело безпроблемно да се изнасят например тротилови шашки. Експертът посочи, че освен за риболов, те можели да се използват и за взрив.

„Допускам възможността външни лица, или логистичната подкрепа да се осъществи на базата на съществуващ в България взривен материал“, каза Николай Радулов.

Според арабиста Киряк Цонев атентаторът е фанатик, който може да бъде лесно манипулиран.

По думите му камикадзе стават предимно млади хора, които не са решили личните си проблеми, най-вече от битово естество, и нямат нито образование, нито работа.

„Сред тях безспорно има и образовани, и хора с добри доходи, завършили престижни западноевропейски учебни заведения. Те вярват искрено, че ако се „гръмнат“ за каузата, която им е внушена, отиват директно в Рая“, подчерта обаче Киряк Цонев.

Николай Радулов отбеляза, че не само мюсюлманската религия може да послужи за подбуждане към самоубийствен атентат – това се срещало и в протестантството, католицизма, различните видове секти и други религии, с изключение на будизма.

#Трагедия в Бургас #Бургас #терористична атака #България #Израел #Иран #„Хизбула” #Киряк Цонев #Николай Радулов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници