185 души преминаха безплатни прегледи на белите дробове в столицата

185 души преминаха безплатни прегледи на белите дробове в столицата
A A+ A++ A

185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите дробове, проведени през първия етап на профилактичната кампания в София. Скирнингът се провежда от  Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ с подкрепата на Столична община. 

Безплатните профилактични прегледи се извършват два пъти в месеца със специализирана апаратура, предоставена от общинската Втора градска болница и Сдружението. Прегледите се провеждаха във Втора МБАЛ и 12 ДКЦ в ж.к. Люлин, след предварителни записвания. 

При няколко столичани, преминали скрининг на белите дробове, лекарите са се усъмнили за злокачествени заболявания и са насочили пациентите незабавно за допълнителни изследвания и лечение. Най-много от прегледаните са с установена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), други - с изменения, насочващи към туберкулоза или пневмония, а при трети е установена сърдечна недостатъчност. Всички са били насочени към специализирани здравни заведения или са им изписани медикаменти за лечение.

На зададени въпроси от медицинския екип, близо 80% от пациентите /вкл. пушачи/ са отговорили, че не са съгласни да се пуши в заведенията.

Прегледите са съобразени с изискванията на СЗО за доброволен скрининг. Вторият етап от скрининговата кампания ще се проведе през есента. Столична община и Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ предварително ще обявят телефони за записване и лечебните заведения, в които ще се  правят безплатните прегледи.

Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика на заболяванията. Столична община има и други програми за профилактични прегледи за злокачествени заболявания като рак на млечната жлеза и рак на простата с цел превенция.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »