Политолог: БСП беше длъжна да внесе нов вот на недоверие след провала на предишния

Политолог: БСП беше длъжна да внесе нов вот на недоверие след провала на предишния
Според Румяна Коларова този вот на недоверие е опит на БСП да си възвърне активната позиция, „която загуби доста унизително с онази история с „Атака”, с онзи вот на недоверие“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната група на БСП е била длъжна да инициира вот на недоверие преди края на парламентарната сесия заради провала на предишния, коментира политологът Румяна Коларова.

Предишният вот на недоверие, внесен след отказа на правителството на Бойко Борисов от строежа на АЕЦ „Белене“, беше провален заради оттеглената подкрепа на „Атака“.

Така дори дебатите по темата на вота не стигнаха до обсъждане в Народното събрание.

„Българската опозиция беше стигнала до момента, когато не можеше да инициира вот на недоверие“, обясни още Румяна Коларова по БНТ в разговор със социолога Андрей Райчев за вота на недоверие към правителството за провала в сектор „Сигурност“.

Според Коларова опитът на БСП да инициира вот на недоверие на тема АЕЦ „Белене“ е приключил с фиаско, защото при този вот са избрали ненадежден партньор.

„Ясно е, че отново БСП са заедно с ДПС и е много интересно каква позиция ще заеме „Атака“. Инициирането на вота на недоверие в парламента в момента иска да покаже, че БСП вече няма онзи проблем, който имаше преди“, уточни Румяна Коларова.

От своя страна социологът Андрей Райчев посочи, че вотът е най-силното оръжие на опозицията.

Той заяви, че никое правителство не пада от вот на недоверие, който се иска от опозицията, а се пада от вот на доверие, който се иска от управляващите.

„С този вот на недоверие левицата се показва като дееспособна партия с поглед към властта, която тренира за победа на изборите през 2013 г. БСП събира и над половин милион подписа за една от каузите си. 500 000 души са много в „мирно време“. Това е голям успех“, посочи Андрей Райчев.

„Като че ли ДПС изостави политиката си да не се води с БСП. Наблюдавахме дълго време ДПС да води своя политика с тежнение към бъдещ десен съюз. ДПС винаги са били балансьор, това е изоставено като че ли“, отбеляза още социологът.

„Твърдението, че ДПС се опитало да отиде надясно и после се върнало вляво, не е така. ДПС ще избягва темата АЕЦ „Белене“, защото именно по тази тема ДПС категорично каза: ние няма да подкрепим вот на недоверие на БСП“, контрира Румяна Коларова.

„Едва ли подписите на хората за АЕЦ „Белене“ са политически акт на българските избиратели. БСП беше застрашено да провали подписката и когато се обяви скокът на тока с 13% в този момент, те събраха подписите. Протестът на потребителите не обслужва политически. Недоволните потребители не могат да налеят вода в електоралната мелница на БСП“, подчерта политологът Румяна Коларова.

Андрей Райчев коментира и „Синята коалиция“, като каза, че партията на Иван Костов – ДСБ, прави бърз, ясен и конкретен ход.

„СДС отново стои хем така, хем така. Те трябва да излязат в опозиционна поза, ако искат да видят парламента. Те не могат да стоят в позата мън-мън и да чакат някой да ги избере. За да влезеш в парламента, ти трябва да си боец. Най-важното за вота е това, че както сирийската опозиция сега се бие в Дамаск, този вот се води на най-силната територия на ГЕРБ. Това, с което се пъчеха ГЕРБ, и това, с което казваха, че е най-важно, показаха всъщност, че със сигурността и престъпността те се справят“, подчерта Андрей Райчев.

Според Румяна Коларова този вот на недоверие е опит на БСП да си възвърне активната позиция, „която загуби доста унизително с онази история с „Атака“, с онзи вот на недоверие“.

„Това беше най-голямото парламентарно унижение, на което съм присъствала“, отбеляза още Румяна Коларова.

#вот на недоверие #Народно събрание #БСП #ДПС #ГЕРБ #„Атака” #Синята коалиция #ДСБ #СДС #Румяна Коларова #Андрей Райчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »