5 г. от завръщането на българските медици от Либия

5 г. от завръщането на българските медици от Либия
На 24 юли 2007 г. Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на Летище София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 24 юли 2012 г. се навършват 5 години от освобождаването на българските медицински сестри, лежали повече от 8 г. в затвори в Либия по обвинение в умишлено заразяване на деца със СПИН в болница в Бенгази.

„24 юли е денят на свободата, радвам се на живота“, каза Кристияна Вълчева, една от българските медицински сестри, за БГНЕС.

Въпреки че не иска да си спомня годините в либийските затвори, този ден ще остане паметен в съзнанието и на друга медицинска сестра – Снежана Димитрова.

„Той е нещо повече от рождения ми ден, от всеки друг празник в живота ми“, спомня си от своя страна Снежана Димитрова през сълзи пет години след края на либийския ад.

„Дойде началникът на затвора и ни каза, че трябва много бързо да се приготвим да си тръгнем. Спомням си пътуването към летището и хилядите врати, които се отваряха, за да излезем. Моментът в самолета, докато пътувахме за България, беше прекрасен и с прекрасни хора, които също няма да забравя до края на живота си. Беше много вълнуващ момент. Помня и когато напуснахме въздушното пространство на Либия. За мен беше някаква приказка, беше нещо незабравимо. До края на живота ми този ден ще остане емоционален“, каза тя.

Сега Снежана ходи на работа, завършила е здравен мениджмънт и след успешно взет държавен изпит чака да получи дипломата си.

За Кристияна Вълчева животът също върви като че ли не е прекъсван никога. Вече втора година работи във физиотерапията на ВМА.

„След като се върнахме 2007 г., веднага започнах да уча рехабилитация. Преди две години завърших и сега работя. Миналата седмица се върнахме със Здравко от почивка на море. Нещата вървят нормално“, споделя тя.

Д-р Здравко Георгиев също никога няма да забрави 24 юли 2007 г. „Помня го целия от сутринта до вечерта. Но всичко е минало. Гледаме напред“, категоричен е той.

Здравко Георгиев е призовал България да не признава новата либийска държава, преди тя да оневини напълно и обезщети българските медици.

Повод за призива е делото на палестинския лекар Ашраф Джума Хаджудж, който осъди Либия в Хага.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф Джума Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и останаха в либийските затвори общо 2755 дни.

Те бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения.

На 24 юли 2007 г. Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на Летище София, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над 8 години, завършиха с посредничеството на ЕС и Франция.

#Либия #български медици #затвор #Бенгази #Снежана Димитрова #Здравко Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници