МОН побърка седмокласниците и със сгрешено класиране за гимназиите

МОН побърка седмокласниците и със сгрешено класиране за гимназиите
A A+ A++ A

Просветното министерство за пореден път се провали в ключово, макар и рутинно за образователната система събитие. След грешката в задачата по български на националното външно оценяване след седми клас МОН се вкара в нова каша - последващият прием на седмокласниците в столичните гимназии също премина под знака на гафа. "Техническа грешка" при балообразуването в някои училища, класирало учениците с много по-нисък от действителния им бал, принуди Регионалното управление на образованието-София да прекрати временно достъпа до системата в цялата страна, в която се проверяват резултатите. Това от своя страна доведе до още по-голям хаос и объркване сред учениците и родителите им, които цял ден се чудеха дали са приети, къде и с какъв бал.



Вчера сутринта в 10:30 ч. от РУО-София дадоха дежурна пресконференция, на която изнесоха данни за реализирания план-прием в столичните гимназии след седми клас. На нея бяха обявени училищата първенци, приемащи с най-висок бал, броят на кандидатстващите и приетите на първо класиране, закритите паралелки и т.н. Не стана обаче и дума за сгрешените балове, заради които десетки родители негодуваха по същото време в социалните мрежи. Неподозираща за гафа, шефката на РУО-София Ваня Кастрева обяви например, че Технологичното училище "Електронни системи" към СУ изненадващо е паднало от 5-о място през миналата година (с минимален бал от около 400 т.) на 28-а позиция през тази година (минимален бал 256 т.), без да може да отговори на какво се дължи това. Впоследствие се оказа, че баловете са сгрешени точно в ТУЕС.



От учебното заведение разясниха, че балът за прием при тях се образува от сбора на оценката по български език и литература от национално външно оценяване (носеща максимални 100 т.), три пъти оценката по математика от националното външно оценяване (300 т.), както и оценките по математика и физика от удостоверението за завършен седми клас (две шестици носят общо 100 точки). "Получихме сигнали от родители, чиито деца кандидатстват в ТУЕС, че оценката от националното външно оценяване по математика не е умножена по три в системата, в резултат на което се получава изключително нисък бал за прием в ТУЕС, който не отговаря на реалността. Самото училище няма достъп до системата и не можем да знаем защо и по какъв начин се е получил този проблем и на какво се дължи. Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България", коментираха от ТУЕС. Оттам допълниха, че не могат да кажат как сгрешените балове ощетяват учениците, като най-вероятната хипотеза е, че така биха се класирали по-слабите ученици с доста по-нисък бал от реалния, съответстващ на нивото на ТУЕС.



Междувременно хаосът се разрасна, защото системата за проверка на резултатите, отворена първоначално към 10:30 ч., бе затворена за цялата страна. На учениците и родителите излизаха съобщения, че данните са временно недостъпни "поради синхронизация" до края на работния ден, което допълнително породи съмнения за манипулации. В крайна сметка системата бе отворена за другите градове, а за София остана затворена до 17.40 ч., въпреки че от РУО обещаха до 17 ч. да обявят истинските резултати.



"Хванат" от журналисти в парламента, просветният министър Красимир Вълчев призна, че в резултатите на първото класиране след 7-и клас в София е станала техническа грешка, за която "ще има и наказани". По думите му грешката е поправима и не би трябвало да има ощетени. Малко след това от РУО-София дадоха спешна пресконференция, на която стана ясно, че сгрешени балове е имало в общо четири училища в столицата - ТУЕС, професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов", както и в по една паралелка от Националната природо-математическа гимназия и от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия. "Разликата е, че математиката е взета веднъж в балообразуването, а трябва да бъде три пъти. Не е утроена, затова разликата в бала е средно с около 150 точки", посочи тя. В НПМГ проблемът е бил, че не е удвоен резултатът от олимпиадата по физика. 



Гафът бе наречен "техническа грешка". Защо и как е допусната обаче не стана ясно - това тепърва ще се установява от вътрешна проверка. "Ако има човешка грешка, ще има последици", заяви зам.-министър Таня Михайлова. Както Кастрева, така и експертът Камен Радев, отговарящ за информационното обслужване на националното външно оценяване в 7-и клас, заявиха, че са учудени от грешката и не знаят как е допусната тя, тъй като балообразуването е сред най-проверяваните елементи.



Кастрева увери, че няма да има нито едно ощетено дете. Все още обаче не е напълно ясно за колко деца и как точно ще се отразят сгрешените балове. "Може да има малко разместване в желанието, в коя паралелка са", обясни шефът на РУО-София. По думите й само за 20 от над 8800 деца след поправянето на техническата грешка "ще има разлика в училището" (т.е. ученикът ще бъде класиран в друго школо с прием с по-нисък бал - бел.ред.), като балът на засегнатите деца ще се коригира с около 150 точки. Майка на седмокласник например разказа, че детето й сутринта е било "прието" в ТУЕС с бал от 417 т., но след корекциите, при които последният приет ученик в ТУЕС би трябвало да е с бал от 419 т., не е ясно дали то ще влезе там. Кастрева даде пример за ученик, първоначално приет в Първа английска, който обаче след корекциите е бил класиран за ТУЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »