Първи публично-частен паркинг за 500 камиона на Дунав мост

A A+ A++ A

Модерен ТИР паркинг за 500 камиона ще се изгради в района на Дунав мост, където се намира старият граничен пункт, съобщи в Русе министърът на транспорта Ивайло Московски.

Теренът от 60-65 дка вече е прехвърлен от Министерството на финансите на областната администрация, като една част от него ще остане в разпореждане на Агенция „Митници“ за митнически склад и за помещения за Граничната полиция.

Останалата територия е включена в идейния проект за новия паркинг, чието изграждане ще започне, след като се приеме на второ четене Законът за публично-частното партньорство.

Паркингът ще има всички необходими битови условия, тоалетни, осветление, стоянки за тировете, за да изчакват шофьорите спокойно.

Министър Московски обясни, че се предвижда да се изградят допълнително около 20 буферни зони, където камионите да престояват, за да не се натоварва излишно трафикът по пътищата, предаде БГНЕС.

По пътя Русе–Велико Търново ще се създадат няколко такива места. Мерките за ограничаване на движението на тировете ще стават все по-рестриктивни, като ще обхващат все по-голям часови период, а тенденцията е пътищата да се освободят от камионите през почивните дни.

Повечето от речните обекти в Русе ще бъдат отдадени на концесия като начин на стопанисване, каза още министърът.

Вече бе обявен стартът на концесионната процедура на Пристанище Русе–Запад, като минималните инвестиции, които са заложени в условията, са около 8 млн. лв.

От транспортното министерство се надяват да има състезание и офертите за инвестиции да се вдигнат. Предконцесионен анализ ще бъде направен и за порт Русе–Изток, който бе разгледан от министър Московски.

Концесия ще спасява и прословутия зимовник на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав, който трябваше да приютява корабите през зимата.

Транспортният министър изрази съжаление, че през последните 2 години усилията да се осигури финансиране от държавния бюджет за довършването на зимовника са се провалили заради кризата.

#Велико Търново #гранична полиция #агенция „Митници“ #Министерството на финансите #Министър на транспорта #Ивайло Московски #Русе #Дунав мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"