НАП и МВР започват проверки по цялото Черноморие

НАП и МВР започват проверки по цялото Черноморие
A A+ A++ A

От днес служители на НАП, съвместно с органите на МВР, започват проверки по цялото Черноморие за спазването на данъчната дисциплина. Основният фокус при тези проверки е да се гарантира, че по-голяма част от бизнеса отчита оборота и плаща данъци, каза в „Преди всички“ на БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.
До края на сезона се предвижда да бъдат извършени около 25 хиляди проверки.

„Южното Черноморие е по-високо рисково от данъчна гледна точка. Използваме комбинация от софтуерни инструменти – дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, плюс звеното за фискален контрол. Използваме, както скрити, така и съвсем явни проверки, при които колегите са обозначени с опознавателни знаци. Очакванията са около 25 хиляди проверки да бъдат извършени до края на сезона. Нашият критерии за успех не са броят на проверките и съставените актове, а едно по-качествено, по-доброволно спазване на закона“, обяснява той пред Националното радио.

Освен за нарушения като неиздаване на касови бележки, обект на проверките ще бъде и начинът на заплащане на труда по курортите. Санкциите при установени нарушения могат да бъдат с доста сериозни последствия, каза още той. 

„Първото, което се случва при неиздаден касов бон, е запечатването на обекта, а тази мярка може да продължи до един месец. Отделно от запечатването като мярка за обезпечаване на доказателства се налагат имуществени санкции до 2000 лева при първо нарушение и до 10 000 лева при повторно. По време на черноморската контролна кампания едно от нещата, което колегите изследват е именно нерегламентираната заетост, проформа е работенето на 4 часа – действително са много повече, както и заплата в плик. Това са едни от най-големите рискове пред осигурителната система. Ние правим икономии от мащаба, когато контролираме спазването на данъчния закон по отношение на обороти, правим това и по отношение на осигурителни вноски., казва още Бъчваров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »