Финално: Матурата по БЕЛ след VII клас остава същата и през 2019

Финално: Матурата по БЕЛ след VII клас остава същата и през 2019
A A+ A++ A

Матурата по български език и литература (БЕЛ) за седмокласниците остава същата и догодина. Тя ще включва само материал от VII клас, както беше досега, а не от целия прогимназиален курс, каквито намерения обяви МОН. 

 

Препоръка матурата да не се променя за следващия набор седмокласници е изпратил до министерството националният омбудсман Мая Манолова, съобщават от кабинета на обществения защитник.

В институцията на омбудсмана са постъпили десетки жалби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници, в които заявяват категоричната си позиция срещу намерението на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за учебната 2018 г./2019 г. да включва материала от обучението в V, VI и VII клас, съобщават от кабинета на Мая Манолова. Родителите на седмокласници и шестокласници протестират, тъй като техните деца, набор 2005 г. и набор 2006 г., са заварено положение и се опасяват, че може да се окажат неподготвени за новите промени. „Основен принцип в правото е даден закон, ако засяга неблагоприятно лица, то той да важи занапред, а не за заварени случаи. Нашите деца вече преминаха през материала за пети и шести клас, без реално да имат представа, че ще полагат изпит върху него“, пишат те до омбудсмана. 

Родителите смятат, че е резонно, ако въобще има необходимост от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници – набор 2007 г.

В отговор до омбудсмана Мая Манолова министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уверява, че„експертите в МОН се съобразиха с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат в НВО по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници