Руски експерт: Атентаторът в Бургас е избрал целта си спонтанно

Руски експерт: Атентаторът в Бургас е избрал целта си спонтанно
Останките от взривения на бургаското летище автобус. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Атентаторът камикадзе е избрал своята цел на Летище Бургас съвсем спонтанно, е едно от заключенията на арабиста Ю. Б. Щегловин от Руския близкоизточен институт.

„Изборът на целта на атентатора самоубиец е станал спонтанно“, пише в статията си арабистът.

Той посочва, че камерите за наблюдение са заснели как потенциалният терорист на няколко пъти влиза и излиза от залата на чакащите полета, което означава, че той просто търси „мястото“, където да направи атаката.

През времето, което измина от атаката в курорта Бургас, българските криминалисти, съвместно със своите чуждестранни колеги, все още не са в състояние да идентифицират камикадзето, посочва ученият.

Властите на България и Швеция вече отрекоха медийните сведения, че извършителят на терористичния акт е шведският гражданин Мехди Мохамед Гезали, който преди това е воювал в Афганистан, учил е в Ислямско медресе в Лондон и е бил затворник в Гуантанамо.

Веднага ще отбележим, че човек с такъв опит може да се идентифицира много бързо, така че опровергаването на тази информация може да се приема като достоверно, допълва Щегловин.

„Освен това в този случай като много малко вероятно може да се смята и твърдението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че в случая е замесена „Хизбула“. Сунитските радикали да се вдигнат в услуга на шиитските фракции е доста трудно“, отбелязва още авторът на материала.

„Въпреки това някои въпроси в израелската „версия“ остават. Защо е необходим подобен терористичен акт в момента на „Хизбула“ и на Иран е абсолютно непонятно. Техеран, който се намира под натиска на международната общност със своето „ядрено досие“, влага огромни морални и материални ресурси в борбата си срещу сунитските арабски монархии в Сирия, стимулира шиитските вълнения в най-източните провинции на Саудитска Арабия и Бахрейн и по наше мнение, понастоящем не разглежда Израел като първостепенна база на своите усилия. Особено след като ливанската „Хизбула“ вече се готви за тъжния сценарий за себе си след свалянето на режима на Башар ал-Асад в Сирия. Неслучайно групировката изгражда система от подземни тунели, създава мрежа от собствени телефонни централи и получава от Иран няколко безпилотни самолета, тяхно производство... Очевидно е, че тя се готви да воюва вътре в Ливан, което ще започне малко след като падне настоящият сирийски режим“, посочва Щегловин.

Според него точно по тази причина „дърпането на лъва за опашката“ в момента и от двете страни е най-малкото неуместно.

По всичко изглежда, имайки предвид и чуждата карта за самоличност на името на несъществуващ американски гражданин, че въпросният терорист е дошъл в България от чужбина. Най-вероятно от Албания или Босна, където позицията на радикалите е много силна, смята руският учен.

Специалистът е на мнение, че извършването на подобни атентати обикновено се прави от няколко души.

„Но във всеки случай трябват няколко съучастника, които да проучат ситуацията, да направят взривните вещества и може би да наемат и автомобил под наем“, пише още той.

Често се случва подобни нападения да стават и чрез активиране на взрива посредством телефонно обаждане от друг съучастник. Нерядко има и трети човек, който заснема самата атака и след това качва материала в интернет, посочва още арабистът.

Щегловин подчертава, че има известна неяснота в извода на министъра на вътрешните работи на България Цветан Цветанов. Според него при досегашните случаи на атентатори камикадзе почти винаги телата им са били разкъсвани на парчета, докато „българският случай“ не е такъв.

В същото време обаче е много трудно да се допусне, че някои би позволил неизвестен багаж да бъде поставен в багажното отделение на автобус, подчертава още ученият.

„От това най-вероятно ще се направи изводът, че ние се занимаваме с до момента неизвестна групировка „последователи на джихада“, както бе съобщено в интернет. С други думи, много е вероятно една група от лица (или лице), което е гледало или са гледали клипове, показващи борбата с неверниците, да са решили „да дадат своя принос“ в навечерието на мюсюлманския свещен месец Рамадан“, коментира той.

„По наше мнение терористичното нападение срещу израелските туристи в България е по-скоро част от радикален сунитски джихадизъм, отколкото шиитска атака“, заключава Щегловин.

#Рамадан #Босна #Албания #Сирия #Башар ал-Асад #Бахрейн #Саудитска Арабия #Израел #Иран #Лондон #Афганистан #Гуантанамо #Швеция #Хизбула #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #камикадзе #атентат #летище Бургас #Бургас #България #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници