Сирия ще използва химическо оръжие, ако бъде нападната

Сирия ще използва химическо оръжие, ако бъде нападната
Говорителят на сирийското външно министерство беше категоричен, че химическо оръжие няма да бъде използвано срещу собствените граждани на Сирия, а само при чуждестранно нападение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия ще използва химическите си оръжия само в случай на чуждестранна агресия, заяви говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси, цитиран от световните агенции.

Междувременно ЕС задълбочи санкциите срещу Дамаск.

Генералите ще решат кога и как ще бъдат използвани тези оръжия, каза още Джихад Макдиси, предаде БТА.

Белият дом неотдавна предупреди Дамаск, че на режима на Башар Асад ще бъде потърсена отговорност, ако не гарантира сигурността на сирийския арсенал от химически оръжия.

„Никакво химическо или неконвенционално оръжие няма да се използва срещу собствените ни граждани. Тези оръжия ще се използват само в случай на чуждестранна агресия. Те никога няма да се използват срещу нашите граждани, както и да се развие кризата“, заяви говорителят на сирийското МВнР на пресконференция в Дамаск.

Той уточни, че химическите оръжия са складирани и охранявани под надзора на въоръжените сили.

По-рано в понеделник страните от Арабската лига призоваха президента на Сирия Башар ал Асад да се оттегли незабавно от властта, като в замяна ще му бъде гарантирано, че ще може без опасност да напусне страната.

На заседание на външните министри ЕС разшири с 29 имена списъка с над 170 сирийски физически и юридически лица, за които се предполага, че са свързани с репресии или че се облагодетелстват от режима на Башар Асад.

Одобрен бе и план за изпълнение на наложеното от ЕС оръжейно ембарго срещу Сирия с изискване страните членки да проверяват кораби и самолети, пренасящи подозрителни товари за близкоизточната държава.

ЕС забрани износа на оръжия за Сирия през май 2011 г., но досега държавите членки имаха право да решават дали да проверяват стоки, за които се предполага, че нарушават наказателната мярка.

#Сирия #Дамаск #Джихад Макдиси #ЕС #Башар Асад #Белият дом #Арабската лига #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници