Една година от смъртта на Ейми Уайнхаус

Една година от смъртта на Ейми Уайнхаус
Ейми бе звезда на соул музиката и нейната кончина на 27-годишна възраст беше изживяна като трагедия от милиони нейни поклонници. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
A A+ A++ A

Световноизвестната певица Ейми Уайнхаус напусна този свят точно преди една година – на 23 юли 2011.

Тя бе звезда на соул музиката и нейната кончина на 27-годишна възраст беше изживяна като трагедия от милиони нейни поклонници.

Преди месец излезе книгата „Дъщеря ми Ейми“. Авторът – не само баща на Ейми, но и „най-близкият й съветник, вдъхновител и най-добър приятел“ – поиска с нея „да сложи финална точка на полемиките, белязали живота на дъщеря му“, припомня Дарик.

Уайнхаус е родена в Лондон в еврейско семейство, което споделя любовта си към джаза. Отгледана е в четиричленно семейство.

Баща й Мичъл често си припявал в къщи, още по-често пеел песните на Франк Синатра на малката Ейми, което се превърнало в толкова голямо хоби за малкото момиче, че на учителите им било доста трудно да я накарат да спре да пее в час.

Уайнхаус получава своята първа китара, когато е на 13, и година по-късно вече твори музика, пише БГНЕС.

В дебютният албум на Уайнхаус „Франк“ (октомври 2003 г.) много от песните са вдъхновени от джаза. „Франк“ доведе до сравнения на гласа на Ейми с гласове като тези на Сара Вон и Мейси Грей.

В контраст с повлияния от джаза първи албум Уайнхаус се фокусира върху момичешките групи от 50-те и 60-те години.

През следващите години може би най-истинското и кратко определение за Ейми дава писателят Джош Тайрънгил: „Тя е бъбрива, забавна, огнена и дори малко луда. Невъзможно е човек да не бъде прелъстен от оригиналността й“.

През 2007 година турнето на Уайнхаус обаче не тръгва добре. Музикален критик от „Бирмингам Мейл“ споделя: „Това беше една от най-тъжните вечери в живота ми. Видях извънредно талантливата певица, обляна в сълзи, да крещи към публиката, препъвайки се на сцената“.

Миналата година Ейми бе открита мъртва в апартамента си в Лондон. След аутопсията не бяха обявени официално причини за смъртта.

На 23 август 2011 година излязоха резултатите от направените токсикологични тестове. Според тях в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол.

Бащата на Ейми Мич Уайнхаус откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да се контролира след няколкоседмично въздържание, съобщават източници със свободен достъп.

С книгата от 320 страници Мич Уайнхаус цели „да сложи финална точка на полемиките, белязали живота на дъщеря му“, посочват издателите от издателство „Харпър Колинс“.

Една година след смъртта на Ейми тя не е забравена, защото през бурния си живот остави не само музикални символи на свободното поведение.

#кончина #Ейми Уайнхаус #Мич Уайнхаус #певица #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"