Работодателите искат на стажантите да не се плаща

Работодателите искат на стажантите да не се плаща
Синдикатите са твърдо против младежите да работят без заплата, от социалното министерство също не подкрепят безплатния стаж. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Фирмите да назначават стажанти на трудови договори, но да не бъдат задължени да им плащат заплата, искат от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според конфедерацията възнаграждение трябва да се дава само на тези, които са допринесли за добри резултати на предприятието, т.е. има добавена стойност към икономическата дейност.

От КРИБ са изложили искането си в работната група, която предлага законодателни промени относно наемането на младежи на работа, съобщава в. „Преса“.

Експерти от бизнеса, синдикатите и социалното министерство обсъждат създаването в Кодекса на труда специфичен трудов договор за стажуване.

Преди две седмици стана ясно, че се обсъжда 5% от работните места във фирмите с над 50 души персонал задължително да бъдат заети от стажанти.

Държавата предлага работодателите да сключват с тях договор за 6 до 12 месеца. Заплатата да бъде минималната за страната – 290 лв.

Ако работодателят пък кандидатства по проект, държавата може да осигури парите за заплатата и осигуровките.

Синдикатите са твърдо против младежите да работят без заплата. Социалното министерство също не подкрепя безплатния стаж, защото може да се превърне в прикрита форма за труд без заплата.

Българската стопанска камара предлага по време на стажа да се получава възнаграждение, което да бъде записано в договора.

Осигуряването от работодателите на заетост на младежите да бъде реализирано с пари от ЕС, предлагат пък от Българската търговско-промишлена палата.

Предвижда се стажантите да са младежи до 29 г. с висше или средно професионално образование и придобита квалификация.

За стажантите ще се грижи наставник. Той ще получава добавка към заплатата за обучението, което предоставя.

По данни на социалното министерство 30% от младежите остават във фирмата, в която са стажували.

#Българската търговско-промишлена палата #ЕС #заплата #стажанти #КРИБ #Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници