Отпускат 200 млн. за стартиращи иновативни компании

Отпускат 200 млн. за стартиращи иновативни компании
МИ
A A+ A++ A

Осигурили сме над 200 млн. лв., от които могат да се възползват стартиращи и малки фирми, през различни финансови инструменти. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на церемонията по награждаване на победителите в тазгодишното издание на конкурса за успешен малък бизнес „Големите малки“, организиран от в-к „24 часа“. Министър Караниколов връчи голямата награда на „ШКОЛО“ - иновативен стартъп, който помага за “дигиталната революция” в българското образование. Компанията е създател на т.нар. електронни дневници, които позволяват на родителите на децата да се информират в реално време за успеха и поведението на своите деца в училище.

Икономическият министър поясни, че вече е стартирала процедурата „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/, с фокус специално върху стартиращи предприятия, с бюджет 67,2 млн. лв. По думите му в допълнение към тези възможности, достъп до финансиране, стартиращите предприятия могат да получат и чрез инструментите за финансов инженеринг, които също се изпълняват в рамките на ОПИК от „Фонд за ускоряване и начално финансиране“, който е с общ бюджет от 100 млн. лв. и от наскоро подписаният нов инвестиционен фонд за рисков капитал в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в размер на 50 млн. лева.

Министър Караниколов посочи, още че дигиталната реформа в образователната система е изключително важна, а икономика без образование няма как да съществува.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награда на „Авто Иконом“ - иновативен стартъп, който предлага услуга - ремонт на автомобили без напускане на дома и офиса. Той изтъкна от своя страна, че малките и средни предприятия в България са 99,8% от компаниите и създават 67% от добавената стойност в страната. „Ето защо в Министерство на икономиката сме възприели европейския принцип, а именно - Мисли първо за малкия“, завърши Борисов. „Големите малки“ е инициатива, която има за цел да насърчи успешния малък бизнес в България. Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия са партньори на инициативата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »