Синоптиците предупреждават за опасни валежи и възможни наводнение

Синоптиците предупреждават за опасни валежи и възможни наводнение
A A+ A++ A

За девет области в страната днес е обявен оранжев код за обилни валежи. Това са Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Там се очакват обилни валежи и гръмотевични бури, като се очаква на места да има и наводнения. Язовирите и реките ще бъдат под наблюдение.

Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Прогнозата е за очаквани количества дъжд от 30 до 50 л/кв.м, но на места ще са за кратко време.

Най-сериозна се очаква да бъде ситуацията в района на Бургас, Ямбол и Хасково. В следващите няколко дни, циклонът, който владееше Гърция, се премества над нашата територия.

За 15 области е обявен жълт код за валежи и гръмотевици. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София-област, столицата София, Пазарджишка, Смолянска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска. В тези райони също се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Очакваните количества в областите Монтаска, Врачанска и Плевенска са 15-30 литра на квадратен метър, а в останалите области, където е обявен жълт код, 20-30 л/кв.м.

Метеоролозите отбелязват, че на места валежите ще са за кратко време.

Във вторник очакваните максимални температури ще са предимно между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

По Черноморието ще преобладава облачно време и ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода.

Над планините облачността ще е значителна, ще има валежи и гръмотевична дейност. Значителни ще са явленията в масивите от Централна и Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра - около 8 градуса.

Сложна ще остане метеорологичната обстановка и в средата на седмицата. Под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон, на много места в нашата страна ще има валежи, главно в югоизточната й половина - и гръмотевични бури. Валежите ще са интензивни и значителни по количество. Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните - максималните в сряда ще са предимно между 20 и 25 градуса, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20 градуса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"