След бягството на Пелов шефът на затворите станал зам.-шеф

След бягството на Пелов шефът на затворите станал зам.-шеф
A A+ A++ A

След бягството от Софийския затвор на Владимир Пелов и Радослав Колев шефът на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) Свилен Цветанов е поел отговорност за случая и е станал зам.-шеф на същата структура. Това обясни пред бТВ правосъдният министър Цецка Цачева.

"Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му… Няма недосегаемо лице”, заяви Цачева. При бягството на двамата затворници Цветанов изпълняваше временно длъжността на началник. Оставката му бе поискана от премиера Бойко Борисов. 
Според Цачева за бягството на Колев и Пелов, който бе застрелян в Ботевгад отговорност са понесли общо 14 служители на затвора. Колев все още е в неизвестност. 

„Това за мен са големите въпроси – кога едно лице може да полага труд на открит обект? Преценката на кого е?”, коментира Цачева по повод последното бягство на от Ловешкия затвор на Борис Иванов. Той бе заловен след като се опита да отвлече възрастна жена в Летница. В акцията по задържането му участва Специализираният отряд за борба с тероризма. 

Според Цачева оценката на социалния работник, който е решил, че Иванов може да работи на външен обект, не съответства с личността на затворника. 

По повод охраната на затворниците докато са на работа, Цачева коментира, че в закона има един единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица. „Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица”, заяви тя.

„Очаквам днес, най-късно утре, да получа пълна информация по проверката относно начина, по който този затворник е пуснат да работи навън, фирмата, където е работел и как се е осъществявал там контролът”, каза правосъдният министър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »