Български и румънски пътни полицаи започнаха общи проверки

Български и румънски пътни полицаи започнаха общи проверки
A A+ A++ A

Екипи от пътни полицаи от България и Румъния започнаха съвместни проверки за безопасността на движението на територията на двете държави. Контролът ще продължи през цялото лято. Първите проверки вече са факт - на изхода на Русе за София, предаде БНТ.
Съвместните проверки на българо-румънските смесени екипи се правят за осма поредна година. Основната причина е, че по време на туристическия сезон пътническите потоци от румънски граждани през България са много интензивни, а в същото време българската пътна полиция изпитва сериозни затруднения при проверка на румънските шофьори. Един от основните проблеми е езиковата бариера между проверяваните и проверяващите. Оказва се обаче, че има и съществени различия в самите документи - както за самоличност на гражданите, така и в талоните на автомобила.
Най-често ще се проверява за валидността на документите на водачите, свидетелство за управление на автомобилите, наличието на застраховка гражданска отговорност. Когато се проверява на територията на републиканската пътна мрежа ще се следи за наличието на платен винетен стикер, също така техническата изправност на автомобилите. Проверка за употреба на алкохол, използването на светлини през деня, непоставянето на обезопасителен колан са най-често срещаните нарушения.
Съществено различие между нашия и румънския закон е, че у нас глобата за превишена скорост не се плаща на момента, както е в Румъния, а едва след излизане на наказателно постановление. Едно от изискванията към полицаите, които сформират смесените екипи, е задължително владеене на английски език, който е работен език вътре в самия екип. Задачата на румънския полицай по време на проверката е да помага основно при превода, както и да прегледа документите на румънския водач и на неговия автомобил. Съвместните проверки ще са общо 9 и ще продължат до 9 септември.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »