Хората в инвалидни колички отново без достъп до морето в Бургас

Хората в инвалидни колички отново без достъп до морето в Бургас
A A+ A++ A

Хората в инвалидни колички и тази година нямат достъп до морето в Бургас. Въпреки че концесионерът на Северния плаж е поставил рампи на две места, те не стигат до морската вода. По заповед на кмета на община Бургас беше извършена проверка на плажовете, която не констатира пропуски.

Грета е прикована в инвалидна количка повече от 15 години. От тогава жената не може да отиде на плаж заради липсата на рампи, по които да се придвижва. От тази година концесионерът на Северния плаж е обособил рампа за хората в неравностойно положение, но тя е изключително неудобнa за инвалидите.

Грета, инвалид: Пак стига до никъде рампата...Както виждате там има три чадъра, които нямат никакво обособяване, т.е. нямат шезлонг към тях. Представете си трима човека да се набутат там дори да са сами те няма как да си вкарат количките, да не говорим, че повечето хора са с придружител.

По заповед на кмета Димитър Николов беше извършена проверка дали плажовете в Бургас са достъпни за хора с увреждания. Нейната цел е да се гарантира правото на достъп до морето на всеки един гражданин. Комисията установи, че е необходимо да бъдат направени редица подобрения, за да може хората с увреждания да ползват плажните ивици и да имат достъп до морето.

Мая Казанджиева, зам.-кмет на община Бургас: Към всички собственици на плажове, към концесионерите комисията излезе с предписание. Има още какво да се желае по зоните за достъп. Необходимо е да се поставят чадъри плажни, както и да има достъп до тоалетните на плажовете. В предписанията е включе и достъп на хората с увреждане до медицинския пункт.

През годините организацията на хората в инвалидни колички се бореха за равни права и достъп до морето. Те настояваха за поставянето на рампи, които стигат до самата морска вода, но до днес това не е реализирано.

Грета, инвалид: Рампите трябва да стигат до водата и трябва да има специални съоръжения, с които да влизаме. Тези съоръжения съм ги публикувала хиляди пъти, показвала съм ги на Министерството на туризма.

Грета продължава да мечтае един ден да има равностоен достъп до плажа, както всички останали жители и гости на Бургас.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »