Рекорден стокообмен между България и Румъния

Рекорден стокообмен между България и Румъния
Според Делян Добрев Китай и Румъния са „интересни пазари за инвестиции“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рекорден стокообмен от 3 млрд. 545 млн. евро е отбелязан между България и Румъния през последната година, според данните на Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

Българският експорт възлиза на близо 2 млрд. евро, съобщи ръководителят на СТИВ Бронислав Денев на среща с икономическия министър Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Освен рекордния стокообмен Бронислав Денев очаква до края на годината страната ни да бъде посетена от около милион туристи от Румъния.

„Само тази година сме направили шест презентации на България в областта на туризма“, допълни той.

Търговските взаимоотношения между България и Китай възлизат на около 210 млн. долара износ и над 260 млн. внос, информира Нели Нанова, ръководител на СТИВ – Пекин.

Според Делян Добрев Китай и Румъния са „интересни пазари за инвестиции“.

Като приоритети в икономическата политика към момента министърът определи приватизацията на ВМЗ - Сопот, както и въвеждането на промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Делян Добрев спомена и за кампания, която цели да провери качеството на работата на службите по търговско-икономически въпроси.

В края на годината всяка една от тях ще получи запитване от несъществуваща фирма, зад която ще стоят служители на държавната администрация, които ще оценят качеството на дадената информация и обслужването.

„Все по-голямо внимание се отдава на нашите търговски представителства зад граница, за нас това е една сериозна сила и капацитет, който трябва да се използваме по най-ефективния начин“, заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

#БТПП #Цветан Симеонов #Китай #Румъния #България #ВМЗ – Сопот #Делян Добрев #Бронислав Денев #стокообмен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »