Без прогнози за времето след 9 юли: метеоролозите в БАН излизат на протест

Без прогнози за времето след 9 юли: метеоролозите в БАН излизат на протест
A A+ A++ A

Метеоролозите от Българската академия на науките излизат днес на протест.

Причината: липса на средства за съществуване.

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология ще се съберат пред централата на сградата на БАН в 9 ч. Планира се протестът им да продължи час и половина.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, след 9 юли няма да има метеорологични прогнози, се казва в изявление на НИМХ, чийто протест досега не беше чут.

Ето пълния текст на изявлението им:

Уважаеми сънародници, медии, държавни и общински структури, организации и фирми, 128 години Националният институт по метеорология и хидрология работи за Вас, сега се нуждаем от Вашата подкрепа.

След два месеца от началото на нашия тих и възпитан протест липсва решение на проблема. Вместо това бяха предприети опити за манипулации и дискредитиране. Времето ни изтича! Затова на 21.06.2018 г. от 9.00 ч. до 10.30 ч. пред централната сграда на БАН, ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), провеждаме предупредителен протест - митинг:

Срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Р. България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни.

Искания:

1. Зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН;

2. Ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 г. В срок до 02.07.2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Република България през 2018 г. от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН.

Молба:

Обръщаме се към Народното събрание на Република България с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. Не желаем повече да бъдем използвани като „рекетьор“ срещу българското правителство.

Заявяваме:

Ако до 09.07.2018 г. не бъдат изпълнени исканията ни, НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на Република България поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще изпълняваме само дейността си свързана с научни изследвания. Време е всеки да понесе отговорност за решенията си!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"