Още 200 къщи в софийския кв. "Симеоново" с канализация до края на годината

Още 200 къщи в софийския кв. "Симеоново" с канализация до края на годината
A A+ A++ A

200 км водопровод и канализация са изградени през последните години на територията на цялата Столична община. Това е дължината на една автомагистрала "Струма" - каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането на канализация на улици в кв."Симеоново".

Инвестиционият проект за канализация в квартал "Симеоново" е от 2000-та година. От тогава до днес в района са изградени над 4 километра канализация и над 12 км. водопровод.

Работата по главния канализационен клон 2 в "Симеоново" ще приключи до края на годината, а към него ще се присъединят около 200 семейства. 

Някой жители обаче имат нужда да бъдат допълнително убеждавани да се включат в новата канализация. 

Инж. Теодор Петков, кмет на район "Витоша": Проблемите обикновено се срещат от това естество, че се налага да си разкопават дворовете, за да бъдат подвключени в канализацията, но благодарение на разговори, тук всички се включиха.

За последните години в София са изградени около 200 км водопровод и канализация.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тази година над 50 километра изграждаме, като това се предимно инвестиции в крайните квартали и в новите квартали.

Все още обаче водопроводът в столицата е почти три пъти по-дълъг от канализацията. Затова и големи територии от София продължават да използват септични ями.

Петю Велев, директор "Инженерни и строителни дейности", Софийска вода: Водопроводът е 4000 км, а канализацията е 1600, най-простата сметка показва една разлика от 2400 км, така че, за да бъдат изравнени ще трябват няколко милиарда. Така че ние по -скоро трябва да направим със Софийската община , така че да инвестираме разумно и в териториите, в които има най-голяма нужда.

В момента канализация вече се прави в Горна баня, Люлин, Горубляне, Модерно предградие, Бенковски и Кръстова вада. Предстои прединвестиционно проучване, което ще реши кои ще са следващите квартали, в които ще бъде изградена канализация.

Ирина Савина, заместник-кмет “Инвестиции и строителство”, СО: В средата на следващата година ще е ясно и кои ще са конкретните места, които консултантът ще идентифицира като приоритетни, така че се надявам навсякъде, където няма канализация, да успеем да започнем поетапно да реализираме.

Средствата за ремонтите са както от концесионера "Софийска вода", така и по европейски програми. Парите, които отпуска Европейската комисия са за населени места с над 10 000 жители, затова малките села трябва да бъдат окрупнение, за да получат средствата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"