Франция подкрепя България за промяната в правилата за миграцията

Франция подкрепя България за промяната в правилата за миграцията
A A+ A++ A

Френският премиер Едуар Филип изрази днес подкрепа за предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за промени в правилата за миграцията и предоставянето на убежище. Той коментира този въпрос на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи кореспондент на БТА.

Българското предложение има подкрепата на значителна част от държавите в ЕС, според които то представлява добра основа за предстоящите разговори в Европейския съвет в края на следващата седмица. Те ще бъдат предшествани от насрочена днес в Брюксел за 24 юни среща на няколко страни от ЕС за предварително обсъждане на възможностите за постигането на решение и за изслушването на предложението на Германия.Юнкер уточни, че той ще бъде домакин на неделната среща, но не той я е свикал. Председателят на ЕК предупреди, че след срещата в неделя няма да има пресконференция. Той заяви, че "други" отказват да свикат такава среща, без да уточни кого има предвид.

Би било полезно предварително да обсъдим въпроса, процесът заслужава подготовка. Имам идеи за решение, които засега няма да изложа. Ако всички бяха постъпили мъдро при преразглеждането на правилата от Дъблин, нямаше да бъдем изправени пред днешните проблеми.

Филип призова всички да бъдат на висотата на предизвикателствата. По неговите думи Франция пресява в южните части на Либия някои от мигрантите, за да прецени дали могат да получат закрила в ЕС. По неговите думи този подход е част от търсеното решение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »