Жегите и наводненията ще се увеличат в градовете до 2050 г.

Жегите и наводненията ще се увеличат в градовете до 2050 г.
A A+ A++ A

Само за 30 години заплахата от горещини, крайбрежни наводнения, сривове в енергийните системи и недостиг на вода и храна ще се увеличи драстично в градовете по света, ако не бъдат взети адекватни мерки за ограничаване на емисиите на парниковите газове, сочи ново изследване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Проучването е осъществено по поръчка на международната организацията С40 Ситис, обединяваща водещи градове по света и ангажирана с борбата срещу климатичните промени.

СЛЕД ПОТОПА: 900 наводнени сгради, 300 запушени шахти

Изследването е направено от консорциума "Ърбан клаймит чейндж рисърч нетуърк" (UCCRN) със седалище в Ню Йорк. За целите му специалистите са анализирали данни за над 2500 града и са прогнозирали вероятните бъдещи условия, ако парниковите емисии продължат да се увеличават с настоящите темпове.

Проучването показва например, че в наши дни над 200 милиона души в 350 града по света три месеца годишно са изложени на непоносими горещини със средни дневни температурни стойности, достигащи 35 градуса Целзий.

Да чакаме ли още бури и порои?

Ако не бъдат взети адекватни мерки за разрешаване на проблема с парниковите газове, експертите прогнозират, че до 2050 г. над 1,6 милиарда души в 970 града ще бъдат принудени да понасят подобни условия.

Броят на хората, които живеят в бедност и същевременно понасят "брутални" жеги, обикновено без климатици, ще се увеличи десетократно, предупреждават учените. 

"Време е да се събудим", казва Кевин Остин от C40 Ситис в рамките на международна среща в Кейптаун, РЮА, посветена на приспособяването към климатичните промени. 

Наред с мерките за намаляване на емисиите на парникови газове, градовете могат да предприемат действия, насочени директно към рисковете. В Сеул например е отстранена оживена централна улична артерия и е осигурен достъп на река. Резултатът - понижаване на топлината в града с половин градус Целзий. В столицата на Република Корея освен това са засадени над 16 милиона дървета и са създадени специални места за разхлаждане, които могат да се използват при липсата на климатици."Искаме да окуражим градовете да възприемат повече подобни решения и да ги реализират възможно най-бързо", допълва Остин. 

Изследването показва още, че борбата на града домакин Кейптаун с недостига на вода в резултат на сушата ще продължи активно. Достъпът до вода на над 650 милиона души в 500 града, сред които Сао Пауло и Техеран, се очаква да бъде ограничен до 2050 г. 

Много засегнати от този проблем градове планират въвеждането на лимит за дневно потребление на вода - 200 литра на човек в Лос Анджелис, например, и 155 литра в Мелбърн. Заради сушата в Кейптаун вече е въведен дневен лимит от едва 50 литра.

По данни на Американския геоложки институт средностатистическият жител на САЩ използва най-малко 300 литра вода дневно. 

Специалистите прогнозират още, че до средата на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града ще бъдат изложени на риск от наводнения в резултат на екстремни климатични проявления и покачване на морското равнище. Сериозните наводнения представляват сериозна заплаха и за локалните енергийни системи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"