Българските шофьори оценяват високо уменията си зад волана

Българските шофьори оценяват високо уменията си зад волана
A A+ A++ A

Неволното превишаване на позволената скорост е най-разпространеното рисково действие на българските шофьори. Това показва национално представително изследване след 1000 активни водачи на моторни превозни средства, направено през април чрез анкети и преки интервюта, съобщи пред журналисти Боян Кутевски, мениджър в изследователска агенция.

Изследването, наречено Индекс за безопасно шофиране, проследява човешките грешки зад волана и е базирано на оценка за честотата на случване на 50 стандартни ситуации през последната една година, съобщиха от застрахователния брокер SDI, организатор на инициативата. Според статистиката на КАТ една трета от катастрофите е несъобразената скорост, съобщиха участници в събитието.

Според изследването неправилното планиране на маршрута и попадането в задръстване е втората най-често срещана ситуация, в която в влизат 56 процента от водачите на превозни средства. Според проучването 55 процента от шофьорите често натискат рязко спирачките, защото късно забелязват, че колата пред тях вече е намалила скоростта на движение. Другите рискови прояви на водачите са късното изключване на дългите светлини /54 процента от водачите/, неразрешеното паркиране /53 на сто/ и други.

Като цяло българските шофьори оценяват високо своите умения зад волана. Нивото на националния индекс за безопасно шофиране за тази година е 89,6 пункта при максимална стойност 100 пункта. Данните показват, че високорисковите водачи у нас са 9 процента, 31 на сто са със средни показатели /между 74 и 90 пункта/, 60 процента се оценяват като нискорискови /стойности на показателя над 90 пункта/.

Мнозинството от шофьорите оценяват собствения си начин на управление на колата като нискорисков, а този на останалите водачи - като рисков, показа още проучването. Според изследването хората с висше образование и живеещите в София са с по-рисково поведение на пътя от по-слабо образованите и живеещите в провинцията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"