Ще спрат ли камерите в колите войната по пътищата

Ще спрат ли камерите в колите войната по пътищата
A A+ A++ A

Депутатът от БСП Явор Божанков предложи да има задължителен видеорегистратор във всяка кола като мярка срещу джигитите и агресивните шофьори. Предложението му идва, след като стана пряк участник в опасна ситуация на АМ „Хемус”.

Неговата идея е по този начин

камерите да следят всички конфликтни ситуации на пътя, свързани както с нарушения на водачите, както и проявите на агресия на пътя.

Доколко обаче записите могат да бъдат използвани като доказателствен материал – както при КАТ, така и в съда?

„Имаме вече десетки случаи, когато хората са супер изнервени и влизат в лични конфликти, саморазправи. В тези случаи може да помогне, тъй като ще се заснеме агресивното поведение на чуждите водачи.

Скоро имахме случай, при който агресивен водач счупи огледалото на едно момиче, тъй като го била засякла и съдът осъди този водач да плати няколко хиляди лева, след като ситуацията беше записана с видеорегистратор”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи пред Нова.

Станислав Иванов от комисията по транспорт в НС коментира: „Тази мярка не би намалила агресията.

Това ще се доказва след инцидента и няма да има стойност по време на случващото се”.

Предложението на пострадалия депутат може да удари на камък и в парламента, тъй като не среща подкрепата на всички. Освен това записите трудно пробивали и в съда.

В момента една камера за колата струва между 100 и 400-500 лв.

В някои държави, като Русия, шофьорите с камери в колите ползват отстъпки от застраховките „Каско” и „Гражданска отговорност”. Все още обаче такива облекчения тук не се предвиждат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"