Хората в Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин

Хората в Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин
A A+ A++ A

Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин - половината искат да го виждат на президентския пост и след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише в. "Ведомости".

Същевременно броят на желаещите мащабни промени в Русия е нараснал за година от 42 на 57 процента. Хората обаче нямат предвид смяна на властта, а вдигане на разходите за социална политика, отбелязва директорът на "Левада" Лев Гудков.

"Не се очертават никакви приемници (на държавния глава), хората се отнасят към това прагматично. При страха от промени те гледат на политиците с недоверие, а доколкото възприемат Путин като консерватор, смятат, че тъкмо той може да пази статуквото. Затова например, след като президентът не се изказа за пенсионната реформа, хората все още чакат той да си каже думата", коментира Гудков.

Очаква се Държавната дума да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.

"Народът ни свързва промените с Путин. Хората са недоволни от стандарта и корупцията, но смятат, че само той може да реши проблемите (. . .) Хората искат подобрен брежневски вариант", смята икономистът Евгений Гонтмахер.Според него в Русия не може да съществува схемата "добър президент - добро правителство". "Един добър президент е добър, защото сгълчава правителството", казва експертътВ редакционен коментар "Ведомости" анализира шансовете за активни протести в Русия срещу вдигането на възрастта за пенсия. Според проучване на фонда "Обществено мнение" 82 на сто от хората в страната са против замисляната реформа.


"На фона на това тотално неприемане" правителството - вносител на проекта, "чака сега дали пасивното недоволство ще прерасне в активно, сиреч ще има ли протести (. . .) Засега обаче най-малкото не е сигурно, че ще има бунт - недоволството не излиза извън рамките на интернет и нито една реална политическа сила не би дръзнала да оглави протеста", пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

През 2005 г., когато властите смениха ред социални придобивки с парични обезщетения, пенсионерите в цяла Русия излязоха на улиците. Сега обаче недоволство кипи само в Мрежата, при все че поводът засяга всички трудоспособни жители на страната, посочва изданието.

Интернет е механизъм за изпускане на парата - дава възможност за изразяване на протест в ненасилствени форми, формално безопасни и за властта, и за недоволните. А за момента няма и желаещи да оглавят протеста, отбелязва политологът Евгений Минченко.

Засега впрочем няма и къде да свикат хората - по време на започналия в Русия Мондиал в градовете, където има мачове, е по-трудно от обикновено да получиш разрешение за митинг. Това свежда до минимум шансовете за протестна дейност сега; наесен обаче предстои изборна кампания и вдигането на пенсионната възраст може да се окаже ключова тема, казва аналитикът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »