Израел нанесе въздушни удари в Газа

Израел нанесе въздушни удари в Газа
A A+ A++ A

Израел бомбардира девет "военни обекта" на групировката "Хамас" в северната част на ивицата Газа рано тази сутрин в отговор на пускането от палестинци на запалени хвърчила и балони с прикачени взривни устройства през последните дни, съобщи израелската армия, цитирана ДПА и Франс прес.

Изтребители атакуваха цели на "Хамас", между които два военни обекта и фабрика за производство на муниции, съобщи армията, без да уточнява дали има жертви.

Ударите бяха предшествани от нападения в неделя срещу две превозни средства, използвани от палестинци за пускане на хвърчила, които предизвикат пожари в земеделски земи по протежение на границата, предаде БТА.

Хвърчилата се използват от палестински демонстранти в протестите, започнали на 30 март. Оттогава те са предизвикали пожари и унищожение на хиляди хектари обработваема земя и храсти, съобщи противопожарната служба.

От април насам палестинците протестират почти всяка седмица с призиви за отмяна на блокадата на крайбрежния анклав и връщане на земи, днес в рамките на Израел, на палестински бежанци, които са ги напуснали след създаването на Еврейската държава през 1948 г.

На 9 юни израелската авиация за пръв път стреля по палестинци, обвинени в направата на балони, към които са прикрепени взривни вещества. Израелската армия използва и дронове за сваляне на балоните и запалените хвърчила. Министърът на отбраната Авигдор Либерман съобщи че са били прихванати 400 хвърчила от общо 600, пуснати от началото на протестното движение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"