Остри критики от гръцката "Нова демокрация" към партия "Независими гърци"

Остри критики от гръцката "Нова демокрация" към партия "Независими гърци"
A A+ A++ A

Отговарящият за външната политика в гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" Георгиос Кумуцакос отправи остри критики към коалиционния партньор в правителството, лидера на "Независими гърци" Панос Каменос, във връзка с подписания договор за името на Македония, предадоха МИА и БТА.

"В Преспа бе подписан политическият край на политика, който даде всичко, наистина всичко, за министерското кресло. От днес Панос Каменос и Независими гърци имат само минало, малко настояще и никакво бъдеще", написа Кумуцакос в Туитър.

"Независими гърци" гласуваха снощи против вота на недоверие на гръцкото правителство, с изключение на депутата Димитрис Каменос, който, противно на позицията на партията, подкрепи инициативата на "Нова демокрация" и гласува недоверие на правителството на Алексис Ципрас.

Казаното "да" от Димитрис Каменос бе посрещнато с аплодисменти от "Нова демокрация".

Правителството на Ципрас оцеля при вота на недоверие със 153 срещу 127 гласа. Лидерът на партия Независими гърци Панос Каменос изпълни обещанието си, че няма да свали правителството, въпреки че е против споразумението за името на Македония.

ФАКТИ:

  • Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
  • С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.
  • Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »