Продължава приемът на проекти за справяне с щетите по горите от природни бедствия

Продължава приемът на проекти за справяне с щетите по горите от природни бедствия
ПРСР
A A+ A++ A

Запазването и възстановяването на горите ще бъде финансирано по две подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), чиито прием вече тече. До 22 август ще се приемат документи по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“, а до 20 август - по подмярка 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ от ПРСР 2014-2020 г. Кандидатстването ще се извършва единствено чрез електронно подадено проектно предложение в информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на адрес: eumis2020.government.bg.

Допустимо е изграждането на водоизточници за борба с пожари

По подмярката за предотвратяване на щети от горски пожари бенефициентите ще могат да разходват средства по ПРСР за създаване, подобряване и поддръжка на противопожарна инфраструктура. Допустими са дейности като изграждане или подобряване на водоизточници за борба с огъня, строителство/подобряване на наблюдателни пунктове за борба с пожарите, закупуване на комуникационно оборудване и средства за наблюдение на горски пожари, вредители и болести, изграждане и подобряване на горски пътища, както и предотвратяване и ограничаване на разпространението на вредителите и болестите.

Средства за възстановяване на щетите ще се отпускат за почистване на площи в пострадали гори с цел тяхното изкуствено възобновяване. Презалесяването на пострадалите гори също е допустима дейност и то включва изготвяне на технологичен план за залесяване, почвоподготовка, закупуване на залесителен материал, транспорт и временно съхранение на залесителния материал, както и засаждане на фиданките или засяване на семената.

Високият риск от огнено бедствие носи най-много точки

Три са дейностите по подмярка 8.3, които ще носят максимален брой точки – по 30. Едно от условията е превантивните дейности да се осъществяват на територия, която е класифицирана с над 50% висок риск от горски пожари. Отново 30 точки ще се присъждат, когато проектното предложение предпазва от пожари или вредители над 2 000,01 ха. Последният приоритет е за проекти с 4 и повече противопожарни дейности, заложени по утвърден горскостопански план или програма. Mаксималният брой точки, които може да бъдат присъдени на проект e 100.

По подмярка 8.4 максималният брой точки за определена дейност също е 30. Условие за това е степента на увреденост на горския потенциал да бъде от 75.01% до 100%.

Предвидени са средства за пострадалите гори край Кресна и Симитли

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по подмярка 8.3 възлиза на 33 363 992 лв. От тях 8 801 100 лв. са предназначени за общините Симитли и Кресна, както и за „Югозападно държавно предприятие“. 24 562 892 лв. са за кандидати различни от посочените. Максималният размер на разходите е левовата равностойност на €1. 5 млн.

15 646 400 лв. ще бъде помощта по подмярка 8.4, а 3 129 280 лв. ще бъдат насочени за специфичните райони. Максималният размер на разходите за едно проектно предложение е левовата равностойност на € 1 млн.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »