Евродепутатите настояват да се сложи край на смъртните случаи с мигранти в Средиземно море

Евродепутатите настояват да се сложи край на смъртните случаи с мигранти в Средиземно море
A A+ A++ A

Преди срещата на върха на ЕС на 28 – 29 юни евродепутатите призоваха лидерите на ЕС да покажат истинска политическа воля и да изготвят истински решения, за да се сложи край на миграционните кризи.

Евродепутатите обсъдиха приоритетите за Европейския съвет на 28 – 29 юни с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и заместник-министъра на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова.

Някои от политическите групи призоваха лидерите на ЕС да сложат край на официалните дискусии по въпросите на миграцията и да започнат да работят по постигането на споразумение по така наречената „Дъблинска система“. Те определиха решението на новото италианско правителство от този уикенд да откаже приемането на кораба Aquarius, превозващ мигранти, като „позор“ и „скандал“.

Председателят на ЕП Антонио Таяни също призова лидерите на ЕС по време на срещата да продължат работата по цялостното преразглеждане на правилата от Дъблин, като същевременно подчерта, че Европейският парламент е приел ясна позиция по този въпрос, основана на солидарността.

Някои групи допълнително подчертаха необходимостта от изграждане на нови европейски приемни центрове за мигрантите, пристигащи в транзитни страни. Други обърнаха внимание, че решение за разрешаване на миграционните кризи, основано на квоти и задължителни преразпределения на бежанци, просто не може да функционира, както бе доказано досега, и че трябва да бъдат предложени други възможности.

Евродепутатите също така обсъдиха търговските ограничения от страна на САЩ и реформата на еврозоната, като призоваха Европейския съвет да предприеме по-нататъшни действия за реформирането на Европейския валутен фонд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"