Митничарите на протест срещу децентрализацията на Дянков

Митничарите на протест срещу децентрализацията на Дянков
Служителите на Ваньо Танов ще протестират на 23 и 24 юли срещу идеята на Симеон Дянков за разслоение на администрацията в провинцията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служителите от Централното митническо управление на Агенция „Митници" излизат на протест пред Министерството на финансите в знак на недоволство срещу готвеното преместване на управлението от София в Русе.

Протестът им ще се проведе на 23 и 24 юли, след като първоначалната дата 19 юли се оказа неподходяща заради усложнената ситуация при терористичната атака срещу израелски туристи на летище „Сарафово" в Бургас.

Според митничарите властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност и липсват всякакви компенсаторни механизми за засегнатите служители.

Те депозираха вече отворено писмо в Министерски съвет. Основните им искания до премиера са свързани със „стопиране на прибързани, немотивирани промени в нормативната уредба, свързани с преместването на Централното митническо управление извън столицата, изготвяне на подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването, както и последващите разходи, свързани с промяната на седалището, подлагане на реална широка обществена дискусия на всички икономически и социални аспекти, свързани с административната реформа".

„Изборът на Русе за ново седалище на Агенция „Митници" е лишен от логични мотиви, имайки предвид че след 1 януари 2007 г., когато България стана държава член на ЕС, там, както и по цялата северна граница на страната отпадна граничният митнически контрол," пишат митничарите в отвореното си писмо.

Според тях мотивът за „създаване на нови работни места" звучи почти абсурдно предвид факта, че нови няма да се създават, а ще се заемат налични такива, освободени принудително.

„Не можем да игнорираме и факта, че от 27-те държави членки на ЕС, единствено две от тях (Германия и Холандия) са локализирали централните си управления извън столицата," пише още в писмото.

Според служителите не може да се подминава и въпросът за човешката и социалната страна на реформата.

„Местенето на Централното митническо управление не дава отговор на въпроса какво се случва със семействата на над 400-те му служители," написаха те в писмото си.

Миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков, обаче, беше категоричен, че административната реформа ще продължи.

„Ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата," коментира той.

„Никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник," убеден е Симеон Дянков.

Министърът твърди, че в митниците има много работа за тези, които искат да работят и изтъкна, че на последните обявени конкурси по 100 души са се конкурирали за едно място.

Служителите от Изпълнителна агенция „Морска администрация" в столицата също подкрепят протеста на служителите от Централно митническо управление против преместването.

В отворено писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Константин Пенчев, изпратено до медиите, те посочват, че с преместването на Агенцията във Варна ще се получи обратен ефект - спиране работата за продължителен период от време, влошаване качеството на дейността и неефективно изразходване на средства от държавния бюджет.

„Това реформа ли е, или прикрит опит за узаконяване на масови уволнения на държавни служители на регионален принцип (само от София) под заплаха за принудително изселване," питат служителите на морската администрация.

#агенция „Митници" #административна реформа #децентрализация #Симеон Дянков #протест #митничари #Изпълнителна агенция „Морска администрация"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »