МОК отказа минута мълчание в памет на израелските атлети, убити през 1972 г.

МОК отказа минута мълчание в памет на израелските атлети, убити през 1972 г.
Смятаме, че церемонията по откриването на олимпийските игри не е подходящо място да си спомняме за такъв трагичен момент, каза президентът на МОК Жак Рох. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международният олимпийски комитет (МОК) няма да организира минута мълчание в памет на убитите израелски спортисти на игрите в Мюнхен преди 40 години по време на церемонията по откриването на Олимпиадата в Лондон в петък.

Президентът на МОК Жак Рох отказа да се съобрази с молбата за официална церемония от роднините на 11-те израелски олимпийци, застреляни по време на игрите в Мюнхен през 1972 г., предаде „Дневник".

Жак Рох обяви, че вместо това той и други членове на МОК ще присъстват на традиционното частно почитане заедно с представители на Израелския олимпийски комитет.

„Ще почетем жертвите както сме го правили в миналото и както ще го правим в бъдеще. Ще го почетем по този начин," заяви президентът на МОК.

„Чувстваме, че можем да отдадем заслужената почит в рамките на националния олимпийския комитет. Смятаме, че церемонията по откриването на олимпийските игри не е подходящо място да си спомняме за такъв трагичен момент," допълни Жак Рох.

Роднините на спортистите, треньорите и официалните лица, убити от палестински терористи по време на игрите в Мюнхен, се опитват от десетилетия да принудят МОК да организира официално възпоминание.

Техните призиви бяха подкрепени в последните дни от президента на САЩ Барак Обама и други политици по света.

Рох обяви, че ще присъства на церемония на 5 септември и ще посети летището „Фюрщенфелдбрюк" край Мюнхен, където операцията на германските сили по освобождаването на заложниците приключи трагично.

#МОК #Израел #Мюнхен #атентат #Германия #Лондон #Жак Рох #Олимпиада #Лондон 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »