„Недостиг на демокрация" бил причина за негативната оценка на ЕК за България и Румъния

„Недостиг на демокрация" бил причина за негативната оценка на ЕК за България и Румъния
От тяхна гледна точка (на елитите – бел. ред.) конституцията е символична формалност. Понякога поведението на тези елити е крещящо неконституционно, коментира „Дойче Веле". Снимка: БНР
A A+ A++ A

Негативните оценки за България и Румъния в мониторинговите доклади на Европейската комисия са следствие от „недостига от демокрация" в тези страни, смята германският експерт Волфганг Хьопкен.

В аналитичния материал на „Дойче Веле" се привежда мнението на професора по история от Лайпцигския университет Волфганг Хьопкен, че този недостиг се дължи отчасти на факта, че България и Румъния имат малък опит в поддържането на демократични системи, предаде БТА.

Експертът по история на Югоизточна Европа казва, че преди Втората световна война двете страни са били лишени от стабилна демократична база.

Появилите се след това комунистически режими са задълбочили проблема, създавайки недоверие към публичните институции.

Според Волфганг Хьопкен след падането на Желязната завеса липсата на демократични традиции е представлявала „голямо препятствие" пред обществата в България и Румъния.

„Да се очаква незабавното установяване на демократичен ред би било наивно," заявява
лайпцигският учен.

В анализа на германското радио се цитира и Франц-Лотар Алтман, професор по международни отношения от Букурещкия университет, който посочва, че Румъния и България се нуждаят от парламентарна култура и политическа дискусия.

„От тяхна гледна точка (на елитите – бел. ред.) конституцията е символична формалност. Понякога поведението на тези елити е крещящо неконституционно. Чрез различни трикове те се опитват да подкопаят независимостта на съдебната власт, да ограничат правомощията на конституционните съдилища и да ерозират силата на публичните институции," пише още „Дойче Веле".

#България #Румъния #ЕК #мониторингов доклад #„Дойче Веле" #демокрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"