Българи и византийци кръстосаха мечове край крепостта Русокастрон

Българи и византийци кръстосаха мечове край крепостта Русокастрон
В община Камено имаше възстановката на прочутата битка между войската край Русокастрон на цар Иван Александър и армията на византийския император Андроник III Палеолог, която завършила с българска победа на 18 юли 1332 г. Снимка: Община Камено
A A+ A++ A

Български и византийски воини продължават да кръстосват мечове на крепостта Русокастрон край Камено.

Възстановяването на крепостта и превръщането й в туристическа атракция е основната цел на Община Камено, обяви кметът Стефан Бонев, цитиран от БГНЕС.

Администрацията очаква „отварянето" на новите оперативни програми през 2014 г., за да кандидатства с вече разработен проект в тази област.

Амбициозните планове на Камено бяха представени с въстановка на прочутата битка между войската на цар Иван Александър и армията на византийския император Андроник III Палеолог, която завършила с българска победа на 18 юли 1332 г.

Сражението под стените на построената през VI век твърдина е важно за нашата история, защото се оказва последният военен триумф по време на Второто българско царство.

В пресъздаването на бойните действие се включиха членове на школата „Багатур", които демонстрираха бойни техники, облекла и въоръжение от епохата на прочутата битка.

Освен пехотинци, на бойното поле се явиха и въоръжени конници, но не по-малка атракция за многобройните зрители бяха няколко момичета, които бяха облечени като жени – воини и като митични същества от тракийската митология.

След възстановката на битката между двете армии сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите в битката християни.

#Камено #Русокастрон #Стефан Бонев #цар Иван Александър #битка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »