Подписка против шистовия газ в парламента

Подписка против шистовия газ в парламента
Продължават протестите срещу шистовия газ пред сградата на Народното събрание в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на годината Гражданска инициатива ще внесе в парламента подписка за забрана на проучванията и добива на шистов газ.

Инициативата бе учредена в събота след поредния протест срещу шистовия газ в т.нар. триъгълник на властта на площад „Независимост“ в София, предаде БГНЕС.

Гражданската инициативата е учредена по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Тя ще внесе текста за забрана на шистовия газ, както и за забрана на технологиите за нагнетяване на въглеродния диоксид в земните недра, каза природозащитникът Борислав Сандов.

„Днес се случи нещо много важно и значимо за българската история, защото между Президентството, Народното събрание и Министерския съвет се случи четвъртата власт – гражданите, да инициират една такава законодателна гражданска инициатива“, посочи екоактивистът.

Той обясни, че инициативата ще внесе исканията си в Народното събрание до края на годината, надявайки се да упражни допълнителен натиск за забрана на процеса.

Три искания ще бъдат изложени в документа: да бъде променен законът за подземните богатства и да се синхронизират опасните технологии; да бъде наложена законова забрана на уловителите и съхранителите за въглероден диоксид; да бъде установена законова забрана на технологията за хидравлично разбиване, хидравличен удар.

За да се разгледат исканията на инициативата в Парламента, са необходими минимум 50 подписа, а до този момент вече са събрани около 200.

„Има инициатива, която идва и от гражданите, а не от една или друга политическа партия“, заяви Сандов.

По думите му тази инициатива би трябвало да бъде подкрепена от всички партии. Колкото до това дали очаква подкрепа при гласуването, природозащитникът каза, че „всички вече изразиха намерение за подкрепа на подобен мораториум“ и остава това да се види на практика.

„Искрено се надявам и призовавам всички народни представители да отидат да попитат местните хора – тези, които са ги избрали, дали и как би трябвало да гласуват за това. Убеден съм, че ако го направят, те би следвало да гласуват за законова забрана на тази технология“, посочи Сандов.

До момента за забрана на проучванията и добива на шистов газ имаше няколко подписки. Те обаче не са по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

#шистов газ #Парламент #Народното събрание #София #независимост #Министерския съвет #Президентството #Борислав Сандов #еко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »