Алекс Алексиев: Бомбата от Бургас вероятно е сглобена в България

Алекс Алексиев: Бомбата от Бургас вероятно е сглобена в България
За мен е много по-важно дали има местни съучастници. Трудно мога да си представя, че биха могли да внесат сглобена бомба в България, коментира Алекс Алексиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бомбата, взривена от атентатора-самоубиец в автобус с израелски туристи на летище Бургас, по всяка вероятност е сглобена в България, смята председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев.

„Това, което се чува, е че има и втори конспиратор, с американско гражданство според българската преса. За мен е много по-важно дали има местни съучастници. Трудно мога да си представя, че биха могли да внесат сглобена бомба в България," коментира Алекс Алексиев пред БНР.

По думите му, ако бомбата е сглобена в България, възниква въпросът откъде е взет взривът – около 3 кг тротил, както и къде е сглобена и кой е помогнал - какви местни организации, групи или съучастници.

„За България в момента е най-важно да се види дали в страната има действащи групи, които са готови да извършат терористични актове," подчерта Алекс Алексиев.

Според него атентатът в Бургас, който взе шест жертви, може да се окаже нещо съвсем различно, въпреки че изглежда като шиитски, а не сунитски тероризъм, като повечето терористични актове през последните десетина години.

„Радикалният ислям все повече и повече се развива," каза Алекс Алексиев и допълни, че през 2012 г. според американските служби през 2012 г. има 9 подобни опита за атентати срещу израелски граждани в целия свят.

#Трагедия в Бургас #атентат #терористична атака #летище #израелски туристи #Алекс Алексиев #бомба #тротил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"