Комисия ще прави преглед на учебните програми

Комисия ще прави преглед на учебните програми
A A+ A++ A

В подготовката на теста за матурите по български език от догодина ще участват и специалисти от БАН. Още този месец комисия ще направи цялостен преглед на учебните програми.
 
Това стана ясно вчера от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в парламента, цитирани от БТА.

За грешката тази година в матурата по български той смята, че трябва да бъде потърсена отговорност от съответните длъжностни лица. Мога да потърся такава само от служителите на МОН, външните експерти носят отговорност с имената си, подчерта Вълчев, като отбеляза, че грешката в теста е била дискусионна. И въпреки че нямаше формална грешка, този въпрос не трябваше да бъде в банката въпроси, той не е за ученици и не отговаря на целите за външно оценяване, коментира образователният министър.
 
Още този месец, вероятно до няколко дни, ще бъде сформирана комисия, която да направи цялостен преглед на учебното съдържание, стана ясно още от думите му. Така Красимир Вълчев отговори на искането на "Обединени патриоти".
 
Комисията ще направи преглед на всички дискусионни теми в учебните програми, надявам се да отстраним всички грешки, има множество текстове, които могат да бъдат подобрени, разясни той. Министърът уточни, че няма конкретен срок, кога да приключи работата й, надява се да е до няколко месеца. Така или иначе учебниците за следващата учебна година вече са отпечатани или ще бъдат, добави Вълчев.

Ще бъдат предложени и промени на правилата за прием в училищата на първолаци, но те няма да бъдат в концепцията, в нея критерият за близост до местоживеенето ще остане основен.

 
Когато повече деца, отколкото са местата, отговарят на критериите и имат равен брой точки, жребият е единственият справедлив подход, подчерта министърът. Но отбеляза, че на ниво Столична община и в други големи градове няма общ недостиг, а само за определени училища, които са най-търсени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници