Петкова: Има много работа, за да достигне до нас тръба от "Турски поток"

Петкова: Има много работа, за да достигне до нас тръба от "Турски поток"
Pixabay
A A+ A++ A

Все още е рано да се радваме, че тръба от газопровода „Турски поток“ ще бъде отклонена към България. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова по повод обявената вчера от Бойко Борисов и Владимир Путин новина. За да се случи всичко това има да се свърши доста работа, а и преговорите тепърва предстоят. Въпреки това обаче ситуацията е огромен шанс за България да се превърне в газоразпределителен център в региона и да се случи идейният проект за газов хъб „Балкан“, стана ясно още от думите й.

Най-голямата новина от срещата на Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва е трасето от „Турски поток“ да минава през България. Ако се стигне до реализацията на проекта, ще бъде изграден 10-километров участък от турската входна газова точка Малкочлар до компресорна станция Странджа“, обясни Петкова в парламента по време на изслушването си от ресорната комисия, предаде БГНЕС.

Сами разбирате, че няма как от една среща президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започната да чертаят трасета. Тепърва ще започнат конкретните разговори на експертно ниво, разбира се при спазването на европейските изисквания”, отбеляза Петкова. Според нея с проекта за разклонение на „Турски поток“, България ще запази водещата си позиция на енергийната карта на Европа.

Разговорите, които проведоха президентът Путин и премиерът Борисов бяха в изключителен конструктивен диалог, прагматичен подход и от двете страни. Стана въпрос, че отношенията ни са поставени на изключително пазарни условия”. Запитана дали има конкретна договореност под формата на документ, енергийният министър заяви, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по проекта от думата на Путин.

Енергийният министър съобщи още, че на 27 юни предсрочно ще бъде завършена и пусната в експлоатация българо-турската газова връзка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"